Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Хвала Вучићу и Дачићу

0

Hasim TaciОкупаторски шиптарски премијер Хашим Тачи изјавио је у Берлину да је његова влада спремна да настави другу фазу дијалога са Србијом. Она би требало да се по диктату Брисела оконча међудржавним мировним споразумом између окупаторске шиптарске власти и Србије.

Тачи, који учествује на конференцији о Западном Балкану у Берлину, истакао је да је у том дијалогу велику улогу имала Европска унија, САД и Немачка.

Он  је оценио да није било лако постићи споразум између Приштине и Србије, и да је онај од 19. априла 2013. историјски и најзначајнији споразум који је икада постигнут између две стране.

„Тај споразум се никада није могао постићи без помоћи и руководеће улоге високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, незамењиве помоћи САД и многих других држава, а посебно подршке и помоћи Немачке“, рекао је Тачи.

Он је додао да „изнад свега споразум не би био постигнут никада без водеће и смеле улоге лидера Србије и воље наших народа“.

Тачи је захвалио премијеру Србије Александру Вучићу и министру спољних послова Ивици Дачићу на улози коју су имали у процесу дијалога и постизања споразума између две земље и још једном је потврдио да ће његова влада наставити да води политику добросуседства и да даје значајан допринос јачању мира и стабилности у региону и шире.

„Регионална сарадња, реформе у владавини закона, борба против корупције и економски развој су међусобно повезани. Нема јаке привреде без добросуседских односа и нема стварања нових радних места ако нема правне државе“, истакао је Тачи.

Према његовим речима, Приштина је последњих година забележило напредак.

„Као премијер ја сам обећао да ћемо још више радити и изградити модерну економију“, навео је Тачи.

Из кабинета окупаторског шиптарског премијера до сада није издато саопштење за медије, док је у последње време Тачи своје ставове углавном објављивао на Фејсбуку, док саопштења стижу из његових противника на Космету, Рамуш Харадинај је навео да је Тачијева влада „талибанска“.

У Берлину је састанком министара привреде земаља региона и домаћина Немачке, почела Конференција о Западном Балкану, на којој учествују председници држава или влада, и министри спољних послова и привреде Албаније, БиХ, Црне Горе, окупаторских шиптарских власти на Космету, Македоније и Србије, као и Хрватске и Словеније које су чланице ЕУ.

На скупу чији је домаћин немачка канцеларка Ангела Меркел, су и челници Европске комисије.

(Бета)