Прочитај ми чланак

Берлин: Србија може у ЕУ само уз признање Косова

0

dmitar nitat

БЕРЛИН– Посланик немачких социјалдемократа Дитмар Нитан изјавио је да Србија није дужна да се придружи санкцијама које је ЕУ увела Русији и да би било арогантно тако нешто очекивати од ње.

Нитан је, такође, у интервјуу за немачки радио Дојче веле оценио да је премијер Србије Александар Вучић део „конструктивних снага” и да можда због тога има „бонус” у Берлину, али је напоменуо да се тај бонус мора изнова потврђивати.

Србија би, према његовим речима, могла да буде спремна за улазак у у ЕУ најраније за пет година, а када приступни преговори дођу до краја, Београд ће бити стављен пред неминовност да је чланство могуће само уз признање Косова.

На питање да ли би земља кандидат за чланство, уколико не спроводи дословно спољну политику Брисела, могла да буде кажњена кочењем приступних преговора, Нитан је одговорио да би то била „арогантна политика према независној држави попут Србије”.

„Можда је управо добро то што Србија има добре односе са Руском Федерацијом. Могло би да се размишља и из супротне перспективе: где Србија може да помогне да се отворе канали комуникације између ЕУ и Русије. Посебан однос Београда и Москве може да буде и европска предност”, рекао је он.

(Танјуг)