Прочитај ми чланак

Оптужница против Бошњака због убијања Срба

0

sud-bosna-sarajevo

Суд у Босни и Херцеговини потврдио је оптужницу против четворице бивших припадника Армије БиХ за ратни злочин против српских цивила у избегличкој колони из Горажда 27. августа 1992. године, када је убијено 21 лице, а до правосудног епилога дошло је захваљујући сарадњи Тужилаштава за ратне злочине Србије и БиХ.

Како је наведено у саопштењу Тужилаштва за ратне злочине Србије, суд БиХ је у среду, 20. августа, потврдио оптужницу по којој се некадашњи командир Диверзантског вода Армије БиХ Мухамед Шишић и бивши припадници тог вода Емир Драковац, Азиз Шуша и Тарик Шишић терете за напад на цивиле у селу Кукавице, када је убијена најмање 21 особа, међу којима су биле мајке са децом и старије особе.

У саопштењу је истакнуто да се Шишић, Драковац, Шуша и Шишић терете да су организовали и извршили напад на колону избеглица која се кретала из места Јабука, од Горажда према Рогатици, а која је за последицу имала смрт и тешке повреде више цивила.

Оптужница терети Драковца и да је крајем 1992. године, на подручју општине Фоча, починио убиства, мучења и сакаћења секиром једног цивила и једног ратног заробљеника.

До правосудног епилога у још једном предмету и подизања оптужнице дошло је захваљујући сарадњи Тужилаштава за ратне злочине Србије и БиХ.

У просторијама Тужилаштва за ратне злочине оранизовано је испитивање сведока, а у оквиру сарадње два Тужилаштва уступљени су расположиви докази и информације у том предмету.

Како је наведено, у нападу је рањено више жртава, а извршена је пљачка и паљење имовине коју су са собом превозили избегли српски цивили.

Овај предмет је још један у низу 42 предмета ратних злочина у којима су, од јануара 2013. године до сада, размењене информације и докази са Тужилаштвом БиХ.

Сарадњом два тужилаштва на основу Протокола учвршћује се владавина права у региону, спроводи борба против некажњивости ратних злочина и остварује право жртава на правду, а ову сарадњу подржавају и институције ЕУ у процесу европских интеграција Србије и БиХ.

(Вечерње новости)