Прочитај ми чланак

Ово је Путинов кец из рукава

0

sankcije

Русија би, након забране увоза хране са Запада, могла да уведе и блокаду за аутомобиле.

Немачки и француски ауто-гиганти имају највише разлога за бригу због ове претње Москве. Према писању листа „Ведомости“, руског пројекта „Фајненшел тајмса“ и „Волстрит џорнала“, опција забране увоза аутомобила била би могућа уколико Америка и њени европски савезници крену с још јачим санкцијама против Русије. У првој половини ове године 27 одсто аутомобила на руско тржиште стигло је из увоза, као и 46 одсто камиона и 13 одсто аутобуса, а међу првих десет најпродаванијих брендова половина су европске и америчке фирме.

Француски „Рено“ други је по продаји у Русији, иза неприкосновене домаће „Ладе“ па би ово био тежак ударац и за анемичну привреду Француске, која је стагнирала у другом кварталу ове године. Међутим, ту се ради пре свега о економичном моделу „логан“, који је једини европски ауто међу пет најпродаванијих модела на руском тржишту. Финансијски би још веће последице могли да осете немачки произвођачи луксузних аутомобила, а с њима и немачка привреда која је у истом кварталу забележила неочекивани минус.

sankcije1

Према подацима Удружења европског бизниса (АЕБ), „Мерцедес-Бенц“ је у 2013. у Русији продао 44.376 возила, што је за 19 одсто више у односу на годину пре, па је јасно зашто гиганту из Штутгарта никако не би одговарао нови талас руских санкција. Јерг Шрајбер из Комитета произвођача аутомобила АЕБ-а каже за „Дојче веле“ да су веома забринути због вести из Русије.

– Надамо се да ће Русија два пута размислити пре предузимања таквих мера пошто би оне нашкодиле произвођачима – наводи Шрајбер.

Према немачким медијима, руски премијер Дмитри Медведев већ је издао декрет о драстичном смањењу увоза западних лимузина за потребе високих владиних службеника. Немачка је од почетка кризе у Украјини, која је и донела три таласа западних санкција и руски противодговор, играла опрезно с Владимиром Путином, руским председником, не истичући се у повицима за кажњавање. Ипак, канцеларка Ангела Меркел је за последњу „трећу фазу“ добила дозволу немачких индустријалаца, што би сада могло да им се обије о главу.

(Блиц)