Прочитај ми чланак

Бивши „Земунац” аутом украденим у Бечу убио Луку!

0

luka-mapa

Особа за коју полиција сумња да је усмртила Луку Јовановића (21) на Бранковом мосту у Београду 25. јула, некада се везивала за „земунски клан“ и трговину наркотицима. Полиција стеже обруч око овог мушкарца, а како сазнајемо возило „кантримен“ којим је убио младића украдено је у Бечу у марту ове године!

Незванична сазнања из извора блиских истрази говоре да је тако украдено возило пребачено у Србију, а затим скинуто са осигурања у иностранству. Возач-убица највероватније је користио италијанске таблице.

Из Аустрије је, како незванично сазнајемо, потврђено да је ово возило украднео код њих. До тог податка се дошло на основу бројева шасије, односно серијског броја са ретровизора, отпалог током удара у Јовановића. Полиција је број са овог дела „кантримена“ послала и у Минхен, у централу „минија“, а преко националног бироа Интерпола, стигла је потврда о крађи поменутог аутомобила.

Иако су готово све коцкице трагедије склопљене, аутомобила нема. Постоје снимци његове путање бекства, а на једном од њих види се да му не раде десно светло и задњи мигавац. Ипак, потрага за „мини кантрименом“ којим је усмрћен Јовановић још није завршена. Возило није пронађено и то додатно отежава истрагу и прикупљање доказа.

– Осумњичени добро познаје градске улице, а неко му је и помагао – наводи извор упућен у истрагу. – Реконструисали смо и руту бекства, после трагедије и сумњамо да се он једно време најдуже пола сата скривао по Сајмишту, а онда се, преко железничког моста, спустио у Савамалу, па поред зграде Геозавода, Карађорђевом и Немањином улицом побегао у непознатом правцу. 

КРАЂА

Припадници полиције су током контроле возила „мини“ и „мини кантримена“ пронашли чак пет украдених аутомобила ове марке. Нема сумње да су ови четвороточкаши често на мети лопова у иностранству, али и да их воле домаћи возачи.

Полиција сумња да је вероватно и у даљем скривању овај мушкарац имао подршку неких особа. Он се негде на том путу Немањином, у правцу Славије – изгубио. Вероватно је користио уске и попречне уличице, знајући где има камера, а где не.

– Имамо сазнања и да се после трагедије скривао, а после извесног времена, како сумњамо, намеравао је и да се пребаци у иностранство – наводи наш извор. – Он је стари знанац полиције. Његово име се везивало за екипу „земунског клана“, посебно када је реч о трговини наркотицима.

Наводно, он је од особе која има радну дозволу у Европској унији, односно пребивалиште, узео тамноцрвени „мини кантримен“ са црним кровом и исто таквим ретровизорима. Како је возило украдено и скинуто са осигурања, прикачене су му фалш регистарске ознаке, највероватније Италије, мада се сумња и на швајцарске.

Према подацима које је прикупила даноноћна полицијска истрага, у возилу су, у тренутку удеса на Бранковом мосту, биле највероватније три особе. Сумња се да су сви били под утицајем алкохола. До трагедије је дошло у 4.20 сати рано ујутру у траци ка Новом Београду. 

ДОЈАВА НА 192

Кључне информације о возачу убици полиција је добила путем дојаве на 192. Како сазнајемо, непозната особа је са јавне говорнице у Устаничкој улици позвала овај број и дала одређене, врло корисне информације. По свему судећи, осумњичени није био сам у возилу, а подаци који су достављени полицији били су више него корисни.

Снимци саме несреће су доста лоши и они су прослеђени америчком ФБИ како би их та служба, која има бољу технику, „очистила“. Поред тога очекује се и да таблица на возилу буде идентификована.

У понедељак или уторак и из централе „минија“ треба да буду достављене информације о земљи где је продат, као и првом купцу. Ипак, пошто је стигла информација да је возило уркадено у Бечу, податак из Минхена може само да потврди већ постојећа сазнања.

Више од сто припадника криминалистичке и београдске полиције, са колегама из Интерпола, саобраћајне и граничне службе, непрестано раде на расветљавању смрти Луке Јовановића. Рад на терену, анализа мобилне телефоније и помоћ грађана, довеле су и до главног осумњиченог.

У току је даља и детаљнија провера информација где се крије, као и претреси неколико адреса. Верује се да чека исход полицијске потраге и евентуално одлучи да ли да се преда. Највећи напор полиција тренутно улаже да пронађе аутомобил-смрти.

(Вечерње новости)