Прочитај ми чланак

STATISTA.COM: Ово су државе које су највише погођене руским санкцијама ( Графикон)

0

Русија је прошле недеље забранила увоз америчких и европских пољопривредних производа, што је потез који илуструју какви су тренутно односи између Москве и Запада откако се погоршала криза у Украјини.

Санкције су лоше вести за европске пољопривреднике у време спорог економског раста и пада цена хране у ЕУ.  Пољска извози преко 1,1 милијарди долара пољопривредних производа на руско тржиште сваке године и поготово обустава извоза јабука у Русију, имаће катастрофалне последице по пољске сељаке.

Норвешки индустрија морске хране је такође у потрази за новим извозним тржиштима, посебно за лососа. Норвешка је пласирала рибу и производе од рибе у вредности од 1,1 долара на руском тржишту.

Кликни на слику да би је увећао

Кликни на слику да би је увећао

У самој Русији, иако око 50% пољопрвидних производа долази из извоза, цена ових производа није скочила, но очекује се њихов скок уколико руска држава не буде у стању да у року од пар недеља пронађе нове партнере, ван Северне Америке и ЕУ, који ће својом производњом и понудом заменити увоз пољопривредних производа са западних тржишта.

(statista.com – превод: Србин.инфо)