• Почетна
  • СПОРТ
  • ЕП (ЈУНИОРИ) КОШАРКА: Србија разбила Литванију и прошла у полуфинале!
Прочитај ми чланак

ЕП (ЈУНИОРИ) КОШАРКА: Србија разбила Литванију и прошла у полуфинале!

0

EP JUNIORI KOŠARKA Srbija razbila Litvaniju

Победом против селекције Литваније, репрезентација Србије, играчи до 18 година старости, пласирала се у полуфинале Европског првенству у Турској.

Изабраници селектора Александра Бућана одиграли су велику утакмицу у Коњи, гранитном одбраном успели да у четвртфиналном дуелу лимитирају литвански тим испод 70 постигнутих поена, одиграју још једном борбено и колективно, готово свих 40 минута имају потпуну контролу игре и резултата: Србија У18 – Литванија У18 83:67 (20:15, 21:15, 15:22, 27:15). Овим тријумфом репрезентација Србије обезбедила је пласман на У19 Светско првенство наредне године, док ће им противник у полуфиналу шампионата у Турској бити селекција Грчке (субота, 17:30).

СРБИЈА У18: Пено 11, Симић, Чарапић 2, Остојић 2, Р. Ђоковић 10, Маринковић 13, И. Ђоковић 4, Лазаревић 18, Павловић 2, Радовановић 2,
Вучетић 19.

ЛИТВАНИЈА У18: Свамбарис 3, Зуклевичијус 6, Монтвила, Земаитис 3, Палиукенас 11, Нормантас, Миниотас, Сабонис 11, Вазалис 5, Варнас 12, Зданавичијус 6, Бирутис 9.

Имали су српски јуниори проблема у нападу на самом почетку утакмице, али су се држали зацртаних задатака у одбрани, играли веома чврсто у дефанзиви, осим доминантног Домантаса Сабониса зауставили готово све остале литванске адуте. Крајем прве четвртине разиграо се борбени Василије Вучетић, што је после тројке Стефана Пена донело Србији солидну предност после прве четвртине – 20:15.

У истом ритму наставили су наши репрезентативци у наставку сусрета, што им је преко тандема Стефан Лазеревић – Вања Маринковић омогућило да дођу до првог двоцифреног вођства – 33:21 (16. минут). Својим најјачим оружјем, шутевима Литванци су успели да смање заостатак до краја првог полувремена, али им то није пошло за руком, јер су истом мером узвратили Маринковић и Пено – 41:30.

До рекордне предности српски јуниори су дошли на почетку треће деонице кад су успели бар на тренутак да зауставе снажног Сабониса, а форсирајући игру испод самог коша преко Василија Вучетића и Николе Павловића поведу у 25. минуту са 49:32. Колико су Литванци опасни видело су наредном периоду, попустили су наши репрезентативци у одбрани, што је ривал аутоматски казнио серијом 7:0, а до краја треће четвртине успео да потпуно ухвати резултатски прикључак – 56:52.

Чим су изабраници селектора Бућана поново почели да играју у одбрани као у већем делу сусрета, ствари су веома брзо дошле на своје место. Литванци су заустављени, успостављена је равнотежа у скоку, а капитен Лазаревић и ефикасни Вучетић побринули су се да наш тим мирно уђе у завршници утакмице – 68:57 (36. минут). Све је било готово у 38. минуту после нове тројке Вање Маринковића за 77:62 што је био знак за почетак великог славља нашег тима који се пласирао међу четири најбоље екипе на шампионату и дошао само на корак од победничког постоља.

EP JUNIORI KOŠARKA Srbija razbila Litvaniju2
– Већим делом утакмице одиграли смо квалитетно у одбрани што је свакако био кључ победе. И кад смо имали падове у игри то је била последица пада интензитета у игри у нашем рекету. Зауставили смо колико је то било могуће Сабониса и Бурутиса, као и шут Литванаца за три поена. Имали смо прилику да много раније преломимо утакмицу, али су нам се осцилације дешавале кад год би стекли убедљиву предност. Надам се да такве ствари неће дешавати у наредна два меча кад ће улог бити још већи и значајнији. Посебно ми је драго што је Василије Вучетић иако повређен одиграо веома добро. Капитен Лазаревић урадио је свој део посла.

Пено и Маринковић су важним моментима погађали за три поена. Честитке заслужују и сви остали играчи, који можда нису бриљирали у нападу, али су дали огроман допринос испуњавајући дефанзивне задатке. Играчи су уморни, енергетски потрошени, али немамо намеру да се задовољимо пласманом у полуфинале шампионата. Чека нас друга рунда велике битке против селекције Грчке. Већ смо се једном срели у групној фази такмичења.

Победили смо у неизвесној, атипичној, утакмици која је одиграна у доста мањој сали и одлучена у последњим секундама. Грци су одличан тим, са сјајним појединцима. Међутим, верујем да можемо још једном да их савладамо и пласирамо се у финале – истакао је Александар Бућан, селектор мушке У18 репрезентације Србије.

(КСС)