Прочитај ми чланак

ВЕЛИКИ ПРЕГЛЕД СТАЊА НА ИСТОКУ УКРАЈИНЕ: Пресудни дани за опстанак Донбаса (Видео, Мапе)

0

VELIKI PREGLED STANjA NA ISTOKU UKRAJINЕ Presudni dani za opstanak Donbasa2

Пресудни дани за опстанак Донбас – Игор Стрелков: „Прекине ли украјинска војска комуникацију Травник – Доњецк то ће за нас бити пропаст!“

Од понедељка, 28. јулa, украјинска војска је покренула жестоку офанзиву на периферијама Доњецка и Луганска. Дан раније је извршен напад на град Шахтјорска, а сврха ове војне кампање у Донбас је, наводно, „ослобођење подручја пада малезијског Боеинга 777 како би се осигурала безбедност међународним стручњацима за спровођење истраге“.

У недељу, 27. јула, украјинска оклопна возила су ушла у Шахтјорск, где још увек трају уличне борбе. Шахтјорск се иначе налази на линији комуникација између Луганска и Доњецка, а његов губитак би могао имати озбиљне негативне последице за одбрану Донбас. Међутим, након два дана борби милиције Донбас још увек бране град, што се може видети из три снимка које је на лицу места снимио репортер руске агенције Инфо Корпус.

(Видео материјали из Шахтјорска: 1 / 2 / 3 )

Подручја у којима трају сукоби (које можете проверити на апликацији „Google mapsОВДЕ:

VELIKI PREGLED STANjA NA ISTOKU UKRAJINЕ Presudni dani za opstanak Donbasa_mape

Горловка – Деблачево


VELIKI PREGLED STANjA NA ISTOKU UKRAJINЕ Presudni dani za opstanak Donbasa_mape2

Шахтјорск – Торез

Истовремено са нападом на Шахтјорск, покренути су и напади на место Торез, Горловка и Дебалчево, а тзв. „Јужни котао“, у којем се у окружењу налазе украјинске снаге, према речима команданта одбране Донбас, Игора Стрелкова, „тактика је у којој се Кијев одлучио жртвовати људе у Јужном котлу, где је оставио на стотине резервиста и регуларних трупа да гину као топовско месо , само како би одвратио један део милиција од учествовања у одбрани Шахтјорска, Горловке, Тореза и Дебалчева.

Командант одбране НР Доњецк, Игор Стрелков, изјавио је како су се 28.јула ујутро сукоби Шахтјорскау наставили и да су ово одлучујући тренуци битке за Донбас.

„Сетите се да је Шахтјорск на линији комуникације између Луганска и Доњецка, а његов губитак ће бити катастрофалан за нашу одбрану. Дошао је одлучујући тренутак борбе за Донбас. Суштина онога што се дешава је да су украјински војници почели дуго планирану операцију симултаних напада на наше комуникационе линије север и југ, заобилазећи Доњецк. Тиме би Доњецк пао под окружење. Од југа трају напади на Шахтјорск-Торез. Од севера на Горловку и Дебалцево. Више напада је извршено на Первомајск и Доњецк.

Сврха тих напада је прекинути комуникацију и створи окружење око Јенакијева. Овај сценарио подразумева жртвовање украјинских снага у Јужном котлу. Као топовско месо ће умрети стотине резервиста и регуларних трупа, како би се одвратиле милиције. Као што је њихов обичај, украјинска страна извештава о „фантастичним успесима“.

Према њима је Шахтјорск већ заузет и милиције су протеране. Они истовремено тврде да су наводно упали у Дебалчево, Торез, Снијежно, те да су свуда обесили своје заставе и да су свуда украјинске механизоване колоне и тенкови. Међутим, борбе се настављају и трају од 28. јула ујутро. Разбацане градске милиције отварају ватру на непријатеља противоклопним системима и аутоматским оружјем. Раније је група украјинских оклопних возила напала Шахтјорск и на периферији су почели тешки сукоби. Украјинска оклопна возила су заустављена на пунктовима широм града. Рударска војна јединица и јединице НРД имају град, а наш штаб је одмах послао појачања на ту страну и на потез Торез – Шахтјорск – Красни Луч, те друга подручја.

Графички приказ сукоба у подручју Шахтјорска, Торез, Горловка и Дебалчево:

У борбама за одбрану града учествују тенкови, оклопна возила, системи „Град“, камиони и остала превозна средства са војницима НР Доњецк, укључујући и наш одред за специјалне операције – „Калмиус“. Након јаких борби се један део непријатељских снага почео повлачити“, на конференцији за новинаре је рекао Игор Стрелков, који је данас издао заповест“ да се не отвара ватра на официре и војнике украјинске војске који се желе предати, у противном ће прекршиоци бити суђено по ратном праву“.

(Фотографије и снимци борбе у Шахтјорску)

У извештају се наводи „како је због масовног дезертирања официра и војника у редовима украјинске војске Игор Стрелков потписао налог да се не пуца на украјинске војнике који добровољно положе оружје и одбију се борити у овој казненој кампањи“.

„Нико од заповедника и војника милиција НРД не сме отварати ватру на групе или појединце украјинских војних снага који подигну белу заставу или на неки други начин изразе намеру да се желе предати. Након разоружања и провере јесу ли те особе наоружане, треба се фокусирати на спровођење истих у позадини под оружаном пратњом“, рекао је Стрелков.

Нагласио да војници који се предају имају статус ратних заробљеника, добит ће храну и медицинску помоћ. Осим тога, забрањено је мучење и њихово понижавање. Повреда овог правила ће бити кажњена „по ратном праву“.

Украјински војници који су предали оружје и нису починили тешке злочине током борби, одабраће камо ће отићи. Или ће се вратити својим породицама у Украјину, придружити војсци НРД или ће отићи у Русију као избеглице, стоји у саопштењу.

Ноћас је целу ноћ трајало жестоко гранатирање стамбених четврти Доњецка, једнако ономе којег су претрпели Луганск и Горловка, приликом чега је погинуло више цивила, међу којима има жена и деце. Стравичне последице гранатирања у Горловки су објављене касније, али су их западни медији игнорисали. Сви светски медији су се ограничили на прилично неразумљиво извештај у којем наводе „како је у борбама између украјинске војске и побуњеника смртно страдало више цивила“. Познато је да када убијени цивили постану статистика, те када им се не зна име и презиме, нити околности страдавања, то никога не погађа, стога не чуди такав тон извештавања.

Страдања цивила у Горловка (Опрез – узнемирујући садржај!!!):

У изненадном гранатирању Горловка је у недељу убијена мајка (24) са малим дететом, док Кијев и даље упорно тврди како је председник Порошнко дао изричиту заповест „да се не гађају стамбене четврти и да се штеде животи цивила“. Посљедња вест која стиже из Горловка гласи да је у току егзодус цивила из града, а први аутобуси који су кренули из града су се нашли под ватром казнене експедиције кијевских снага.

Треба бити искрен и из медијског покривања казнене операције изузети британски The Sunday Times који у издању од 27. јула пише „како Кијев бомбама засипа градове које имају сепаратисти“. Репортер британског дневног листа детаљно описује бомбардовање Луганска и других градова Донбас аод стране украјинске војске и пише „како украјински војници према Луганску отварају ватру на све што се креће и да су он и његов фотограф такође били под ватром“.

„Украјинска војска је убила моју старију школску пријатељицу и њеног 21-годишњег сина када су аутомобилом скренули према предграђу. Многи су већ убијени. Моја мама живи на једној страни контролног пункта, а ја на другој. Данима је нисам видела ни разговарала с њом“ , британском новинару је рекла Татјана, становница Луганска.

„У последње две недеље био сам сведок како украјинске оружане снаге систематски гранатирају цивилна подручја и да се Кијев бесрамно користи међународном подршком коју је добио након пада малезијског авиона“, пише даље британски новинар и подсећа да је Human Rights Watch недавно упозорио како украјинска војска чини ратне злочине и неселективно користи вишецевне системе „Град“.

Такође тврди да је лично свједочио гранатирању Луганска, као и густо насељених подручја Доњецка. Каже и да је био први новинар који је ушао у Держинск, те изјављује да је град украјинским артиљеријом и сталним гранатирањем озбиљно оштећен.

Украјинска војска негира све оптужбе и тврди „како не користи такво оружје против цивила у Доњецку и Луганску и другим насељеном подручјима“.

„Док је Кијев славио победу у Держинску, изгубила се битка за срца и умове људи. Када сам се вратио у Кијев и питао „Зашто влада бомбардује цивиле?“,љутито су ме питали: „Ко може доказати да украјинска војска то чини, да је неко наредио бомбардовање мирних градова и где су та извештаја?“. Можда ће ипак то схватити кад дође време када буду морали одговарати за почињене ратне злочине. Тада неће вриједити изговор: „Ја сам само следио заповести. „Кривична дела за време рата су ратни злочин, а као што смо видели, то зна осудити и Запад, упркос његовој општој подршци Кијеву“, пише репортер листа The Sunday Times..

Осуду злочина украјинске војске је у свом  обраћању новинарима изразио и руски министар спољних послова Сергеј Лавов. Новинари су га питали да коментарише страдања цивила у Донбас и дали су му да прочита изјаву украјинског председника Петра Порошенка.

„Марљиви и мирољубиви људи, од којих су већина грађани Доњецка и Луганска, имају нашу саучешће, љубав и поштовање. Оружане снаге Украјине, Национална гарда и друге трупе никада себи не би дозволили да користе силу против мирних људи и никада неће гађати стамбене четврти. Украјински војници и Национална гарда ће да ризикује сопствени живот како не би угрозили жене, децу и старце“, прочитао је Порошенкову изјаву руски министар спољних послова и рекао „како је то вечна природа тог украјинског војног витеза“.

Графички приказ и прилог о борбама 28. и 29. српња 2014. у Донбас:

У Кијеву ће Врховна Рада разматрати оставку премијера Арсениј Јаценјука 31. јула, а о томе зависи даљње финансирање крвопролића на истоку земље.

Подсетимо да је украјински председник Петро Порошенко прогласио нови талас мобилизације, јер су на истоку изгледа губици и напуштање редова украјинске војске превисоки, а тзв. „антитеророистичка операција“ се продужила ван свих рокова.

Данас је додатни проблем створио министар унутрашњих послова Арсен Аваков, који је тражио „замену за 20.000 припадника полиције који су дискредитовали украјинско Министарство унутрашњих послова или прешли на страну непријатеља“.

Укратко, Аваков такође тражи још 20.000 људи и скреће пажњу „на тешку ситуацију у насељима на истоку земље, која су ослобођена од милитаната“.

„Велика подручја су остала без локалних власти и полиције. Како реаговати на јефтин перформанс проласка кроз полиграф запослених који облаче полицијску униформу и након три месеца што су били у Донбас? Како направити да се талас критике и неповерења не свали на оне вредне људе који су се у Донбас понашали искрено и Украјини служили у тешкој ситуацији „, истакао је Аваков.

Украјински министар унутрашњих послова је нагласио да су челници украјинског Министарства унутрашњих послова из Кијева отишли ​​на место догађаја „како би у ослобођеним градовима створили агенције за спровођење закона.

„Обнова је тежак посао, узимајући у обзир све што се догодило“, рекао је Аваков.

Великих потешкоћа Аваков ствара нова врста борбе на коју су се одлучиле групе које су физички одвојене од Донбас, а не подржавају превратничку владу у Кијеву, нити казнену кампању против народа у регионима Доњецк и Луганк.

Наиме, украјински Censor.net јавља „како је у понедељак увече на седиште Безбедносне службе Украјине (СБУ) у граду Бердјанск, на обалама Црног мора, испаљено неколико пројектила из бацача граната“. Вест је касније пренела и агенција Ukinform, која је контактирала људе у граду.

„У ноћас нас је пробудила експлозија. Тако нам се чинило и били смо уплашени. Били смо код куће, а мој супруг је отишао да види шта се догодило. Кад се вратио, рекао је да је погођена суседна зграда у којој је СБУ“, рекла је једна становница Бердјанска, а Кијев је одлучио да појача прилазе граду тенковима и оклопним возилима.

Полиција наводи како је испаљено два пројектила из ручног бацача. Једна граната је ударила у дрво поред зграде, а други пројектил је експлодирао и пао испод саме зграде. Украјински Бердјанск у региону Запорожје је административно средиште истоименог округа иу њему живи око 120.000 људи. Ова и сличне акције за циљ сигурно имају одвратити један дио украјинских снага, које у овом тренутку жестоко притискају комуникацију између Доњецка и Луганска. Уколико украјинска војска успе, два велика града би одсекли и у потпуности окружили, а тада би проводили тактику исцрпљивања и гранатирања до коначне предаје милиција.

Међутим, има и оних који мисле да је ова Порошенкова офанзива чин очаја. Подсетимо да само град Лисичјанск, којег су украјинске снаге наводно „ослободиле“, још увек брани 30 припадника милиције Донбас и не дозвољавају јачим снагама да крену јужно према Луганску.

Говорећи о томе хоће ли Кијев успети окружити Доњецк и у потпуности блокирати град, директор Центра за анализу система и прогнозирање из Москве, Ростислав Исшченко, у интервјуу за Слободни Штампа каже:

„Када је Кијев изгубио снаге на југоистоку, могло би се рећи да је изгубио цео рат, а државу такође. Садашња офанзива Кијева је са моје тачке гледишта чин очаја. Након што су пре две недеље милиције одсекле и изненада окружиле украјинску војску у близини границе с Русијом, украјински војници су практички исцрпили сав свој потенцијални утицај. Логика налаже да Кијев сада мора ићи у дефанзиву, како би се опоравио, али уместо тога, Порошенко своје трупе баца у потпуно сулуд напад.

Погледајте како то изгледа: милиција их готово одмах пусти да прођу, јер украјинска војска је врло активна у артиљеријској припреми и у борбу шаље велики број оклопних возила, али нема готово никакво пешадију за подршку. То упућује на закључак да Кијев има велике губитке. Мислим да је покушај да се опколи Доњецк само покушај да се прикрије пораз. Изгледа да ћемо сада чекати на противнапад милиције. Ресурси милиција стално расту, а с њима и шансе за обрачун. Не мислим на велики противнапад, али је барем за очекивати да ће вратити контролу над регионима Доњецк и Луганск. А онда – видећемо. Сада напада украјинска војска, али се у позадини због предстојеће мобилизације догађају велика превирања, јер се нико не жели да се бори. Када слушате Кијев, сви подржавају идеју „антитерористичке операције“, али желе да други иду у борбу. У следећем кораку, мислим да би сви могли бити против рата. Не искључујем могућност да украјинска војска на крају откаже послушност. Ако се не желите борити, а неко вам гурне у руке оружје и сили вас на то, логика налаже да би се то оружје могло окренути против оних који су га дали.“

Документарни филм о рату и страдању на истоку Украјине с енглеским преводом:


Ако у Кијеву ситуација изгледа тако лоше, зашто мислите да ће украјинска војска наставити борбу на југоистоку?

 Зато што је сада тренутак кризе. Снаге милиција на граници су јаке, а Кијев је готово све резерве гурнуо у акцију. У таквој ситуацији, још дан или два, можда недељу дана, могу потрајати офанзивне операције, током којих Кијев мора победити милиције, ако не жели пропасти. Након тога ће притисак почети опадати. У овом случају – у теорији – то може бити и домино ефекат и срушити цео систем одбране милиције. Наиме, у тренутку кризе треба утврдити који исход операције није могућ, односно, поставити приоритете. Логично је да Кијев у наредним данима треба победе, а милиције морају извршити противудар. Но, хоће ли Кијев имати времена и да исцрпи милиције, пре но што потроши све ресурсе и новац? То је тешко рећи.

Погледајмо два сценарија. Почнимо са горим. Зашто ће, према вашем мишљењу, вођство у Кијеву у сваком случају изгубити државу?

Да би држава постојала треба имати барем некакву националну идеју и економске темеље. У међувремену украјинска влада не финансира ништа. Сећам се да Алекандер Турчинов, преузимајући дужност вд председника, захтевао да му његови западни пријатељи дају $ 40 000 000 000 пре краја 2014. Узгред, тај износ је готово једнак годишњем буџету земље. Јасно, идуће године ће Украјина морати више новца, јер ће морати да враћати старе дугове. Према мојим проценама, 2015. за финансирање Украјине, да би постојала као свака држава, требаће око 100 милијарди долара годишње. То је први разлог због којег украјинска држава у садашњем облику не може постојати.

Други је разлог подела унутар земље. Најмање половина становништва не дели превладавајућу националну идеју Кијева, а будући да Кијев није спреман на компромис и намерава снагом сузбити неслагање, пре или касније, украјинско вођство чека још један устанак, чак и ако успе сломити устанак на југоистоку земље.

Коначно, трећи разлог је точак замајац политичког насиља, што је тешко зауставити. Ако данас укинете Странку региона и Комунистичку партију, сутра ће то чекати странку Домовина Јулије Тимошенко. Систематско уништавање опозиције ће увек дестабилизовати земљу. Као резултат тога, опозиција, која је можда и лојална власти и грађани ће се почети питати: зар није лакше нешто променити у Кијеву него седети и чекати када ће нас одвести у затвор?

Основни темељи Украјине – политички и економски – су уздрмани. Таква држава, као некаква „Велика Сомалија“, можда може постојати у Африци, али не у средишту Европе. Пре или касније ће и Европљани помислити да би било боље увести спољну управу у Украјини, а у одређеним областима да се сузбије извор нестабилности у близини њихових граница.

У сценарију да републике Доњецк и Луганск преживе, као што сте рекли раније, хоће ли се Нова Русија проширити?

Не мислим да су републике Доњецк и Луганск промениле границе. По мом мишљењу, судбина Украјине је запечаћена уласком Крима у Русију. Проблем је у томе што је Крим у међународно-правном смислу још увек подручје Кијева. Да би правно то полуострво припало Русији, треба вам реорганизацију украјинске државе. Тренутна Украјина то не жели, а не може ни признати одвајање Крима. У складу са тренутним украјинским уставом, било какве територијалне промене могу бити прихваћене само на националном референдуму. У новим односима Русије и Украјине питање Крима се аутоматски намеће и полуострво у саставу нове државе није био укључен. Да би то прихватила и украјинска држава, милиције морају заузети Кијев.

Да, то је теоретски могуће. Међутим може се створити одрживо стање у осам области на југоистоку, али то је стратешки неповољно. Нико, осим Русије, не би признао ту државу, због чега би била осуђена на изолацију. Осим тога, остатак Украјине би постао нацистичка држава, која би Русију сматрала најгорим непријатељем и деценијама би имала изговор за директан војни сукоб са Русијом. Другим речима, Украјински проблем није решен ни упола.

Војни стручњак Виктор Мјасников наглашава „како је украјинска војска досад направила неколико великих офанзива, без великог успеха.

„Кијев је велике офанзиве правио већ неколико пута, али ниједна није постигла очекивани успех. У случају Шахтјорска се говори да је то стратешка тачка и јасно је да ће се милиције за тај град очајнички борити. Највероватније ће се ситуација у наредним данима мењати с времена на време. Милиције ће се тактички повлачити, а потом узвраћати.

У међувремену у „Јужном котлу“ милиције и даље уништавају неколико бригада украјинске војске. То сугерише да се Украјина против милиција не може борити на свим фронтовима. Сада су украјинске војне снаге концентрисане око Шахтјорска, а на другим местима се само гранатирају стамбена подручја. У неким местима украјинске снаге покушавају напасти, а Национална гарда трпи знатне губитке.

У позадини у Украјини је проглашена трећа мобилизација, а доб резервиста је повећана на 60 година. Због тога и имате пораст дезертера из украјинске војске и масовне протесте жена које не желе да њихова деца и мужеви иду у рат. Све су то знакови растуће унутрашњополитичке кризе у земљи.

Има још времена. Врховна Рада је отишла на годишњи одмор, а буџет за „антитерористичке операције“ никада није усвојен. У ствари, украјинска влада нема новац за наставак војне операције на југоистоку земље. Према речима премијера Арсенија Јаценјука, у буџету је за војску остало око 500.000.000 гривна, а месечни буџет војних операција је 1,5 милијарди хривња. Све то значи само једну ствар: Кијев грчевито скупља све могуће ресурсе да заузме или подијели Луганск и Доњецк, потом током блокаде заузме републике и прогласи мир. Лично не мислим да овај план има шансе за успех „, тврди војни експерт Виктор Мјасников.

(Advance – Н. Бабић)