• Почетна
  • СВЕТ
  • ПУТИНОВИМ СТОПАМА: Турнеја кинеског председника по Латинској Америци (Видео)
Прочитај ми чланак

ПУТИНОВИМ СТОПАМА: Турнеја кинеског председника по Латинској Америци (Видео)

0

 Кинско јачање трговинских односа са Аргентином, Бразилом, Венецуелом и Кубом.

Кинески председник Кси Ђинпинг налази се на турнеји по Латинској Америци. До сада је посетио Аргентину и Бразил, тренутно се налази у Венецуели, а након тога одлази на Кубу. Циљ посете овим земљама је јачање економских односа између Кине и Латинске Америке – другим речима, Пекинг осигурава своје енергетске потребе за економску експанзију док су Латинској Америци – нарочито Аргентини – ови уговори итекако потребни.

КИНЕСКИ ПРЕДСЕДНИК У АРГЕНТИНИ

Кси је у Венецуели потписао уговор о куповини нафте и минерала у износу од 4 милијарде УСД. Бројни уговори потписани су и с властима Аргентине и Бразила. У Аргентини је постигнут договор о размени валуте у износу од 11 милијарди УСД, што је за Буенос Ајрес изузетно важно пошто је земља искључена из међународних тржишта капитала још од банкрота 2001. године.

turneja kineskog-predsjednika Xi Jinping i brazilska predsjednica Dilma Rousseff

Кси Ђинпинг и бразилска председница Дилма Русеф

Дакако, Кина и Бразил данас су повезане и чињеницом да су обе чланице БРИKС блока, а недавно је управо у Бразилу, за време БРИKС самита, потписан споразум о покретању БРИKС банке са седиштем у Шангају – ради се о пројекту за којег чланице тврде да ће бити користан и другим земљама представљајући директну конкуренцију институцијама као што су ММФ и Светска Банка.

Кинеска трговинска размена са Латинском Америком је у знатном порасту. Кина је тренутно други највећи трговински партнер Аргентине и Кубе, а Бразилу је други највећи трговински партнер још од 2009. године.

КИНЕСКИ ПРЕДСЕДНИК У ВЕНЕЦУЕЛИ

За Венезуелу Кина представља друго највеће тржиште за продају нафте, након САД-а. Аналитичари се слажу да Кина настоји да обезбеди потребне ресурсе за дуготрајно економско ширење.

Кинески председник ће се у Хавани, где стиже данас, састати с кубанским председником Раулом Кастром. Односи између Кубе и Кине су традиционално позитивни.

(Адванце)