Прочитај ми чланак

‘ОРЛИЋИ’: Србија у 90. минуту изгубила победу

0
srpski fudbaleri orlici g

 

Млада репрезентација Србије није успела да савлада Немачку на Европском првенству у Мађарској, иако је до 90. минута имала предност.

“Орлићи“ су у финиш утакмице ушли са предношћу од 2:1, Јовановић је онда морао ван терена због поцепаног дреса, што је искористио Штарк и донео поравнање.

Србији је почетну предност донео капитен Немања Максимовић у 32. минуту, изнедначио је Дејви Селке после седам минута, а у 41. се у стрелце уписао Лука Јовић, који је до краја меча пропустио неколико великих шанси.

Изабраници Вељка Пауновића су од почетка утакмице заузели дефанзивну поставку, зонско маркирање је одлично функционисало и омогућавало брзим офанзивним фудбалерима Живковићу, Гаћиновићу и Пантићу да атакују на гол противника.

Немачка је нападала углавном преко левог бока, где је веома опасан био Брант, а велику шансу имао је Селби, међутим Рајковић је у тим моментима био на висини задатка.

До предности је Србија стигла после одличне акције Живковића, преварио је чувара на десном крилу, центрирао у шеснаестерац где је капитен Максимовић био присебан, кренуо главом на лопту, био бржи од ноге голмана Шницлера и затресао мрежу у 32. минуту.

Предност „Орлића“ била је на снази свега седам минута, после ударца из угла Рајковић је очајно реаговао, лопта је дошла до Селбија који је маказицама убацио у гол, иако су двојица фудбалера Србије покушала да је зауставе на гол-линији.

На полувреме се отишло са вођством Србије од 2:1, Живковић је још једном направио проблем Немцима на десном крилу, Шницлер је реаговао у стилу свог колеге са друге стране, а Јовић је веома смирено пласирао лопту у небрањени део мреже.

Наставак је донео још агилнију игру Србије и још брзоплетију Немачке, чији фудбалери су правили велики број грешака на средини терена, што је омогућавало „Орлићима“ да угрожавају Шницлера. Ипак, велики број шанси нису успели да реализују, а казна је стигла пред сам крај утакмице.

Јовановића је судија упутио на замену дреса, Србија је остала без једног фудбалера, а је противник искористио већ у првом нападу. Центаршут са левог крила прихватио је Штарк у петерцу и донео изједначење, а да ствар буде још гора по селектора Вељка Пауновића, у 95. минуту црвени картон је добио Максимовић, иако се на успореном снимку видело да је стартовао на лопту.

Србија сада има два ремија из две утакмице, а следећи меч је на програму за три дана, против Бугарске.

Ток меча:

У првих неколико минута селекција Србије је била опаснија, а серија напада је уследила после једне контре када је Живковић добро повукао, али лоше додао Гаћиновићу, који је био у офсајду.

Неколико минута касније Пантић и Гаћиновић су одиграли добру комбинацију по левом боку, уследило је убацивање у шеснаестерац, али Јовић је био далеко од шансе да се приближи лопти.

Првих десетак минута протекло је у доброј дефанзивној игри Србије, зонска маркација није дозвољавала противнику да стигне до прилике да угрози Рајковића, а голман Србије је сваки покушај центаршута у казнени простор успешно неутралисао.

Србија је препустила иницијативу Немачкој, која напада углавном преко леве стране, Брант је најопаснији по гол Рајковића, у неколико наврата се убацивао у средину и тражио место за шут.

Стартна агилност Србије у нападу је помало утихнула, Пауновићеви пулени чекају грешку противника и шансу да преко брзих Јовића и Живковића искористи контру. Прву најозбиљњу шансу на утакмици имао је Шелби, изашао је пред Рајковића, шутирао по земљи, али је голман Србије одлично реаговао и спречио сигуран погодак.

Капитен Немања Максимовић постигао је свој други гол на турниру, у 32. минуту се догодила готово пресликана акција из прве утакмице, Андрија Живковић је упутио одличан центаршут са десног бока, а Максимовић је кренуо главом, био бржи од ноге голмана Немачке и сместио лопту иза његових леђа.

Голу је претходила сјајна акција Србије, Мијат Гаћиновић је наређао неколико фудбалера Немачке, али Антонов није успео да центрира и изборио је корнер. Лопта је после прекида завршила на левој аут линији, на успореном снимку се видело да је и напустила игру, али судија није реаговао. Живковић је збуњеност противника искористио, протурио му лопту кроз ноге и центрирао право на главу Максимовићу.

Вођство Србије је трајало свега неколико минута, корнер Немачке Рајковић није успео да прихвати, лопта га је изненадила, променила правац и стигла право на маказице Селкеу, а Максимовић на гол линији није могао ништа да уради, 1:1.

Још једна кардинална грешка голмана, али срећом, на другој страни, лопта је стигла до Живковића на десном боку, пришао је ивици казненог простора, упутио нешто између шута и центаршута, Шницлер је реаговао почетнички, ногом је покушао да избаци, погодио је једног од својих саиграча у руку, али се лопта одбила до Јовића, који ју је сасвим смирено послао у небрањену мрежу.

Претходно је Живковић упутио веома леп шут ка голу противника, са неких двадесетак метара, али је лопта отишла тик изнад пречке. Фудбалер Партизана је потом добио жути картон, због симулирања, иако је било евидентно да га је један од фудбалера Немачке закачио по левој нози.

Прву велику шансу у другом полувремену имала је Немачка, Брант је кренуо ка лопти у шеснаестерцу Србије, али је Рајковић био сигуран и неутралисао напад противника.

Истом мером узвратио је Шницлер, после корнера Живковића Јовић је био на неколико метара од гола, међутим, упутио је веома слаб ударац, тако да је голман Немачке имао времена да се врати у основну позицију и интервенише.

Потпуно су се ослободили фудбалери Србије, а контранапади су и у другом полувремену били најјаче оружје, Јовић је у неколико наврата био надомак шеснаестерца, Пантић је одлично изнео лопту са своје половине, имао саиграча отвореног, али се одлучио на шут и био замало непрецизан. Већ у следећем нападу Гаћиновић је имао прилику за шут.

Велика шанса поново за Јовића, Кимих је лоше реаговао, отворио прилику фудбалеру Србије који је похитао ка голу Шницлера, али га је Кемф сустигао и изблокирао. Све се то догађало у 70. минуту утакмице. Још једна велика шанса за Јовића, пресекао је једну лопту на двадесетак метара, залетео се ка голу, али отишао удесно, те изгубио праву позицију за шут.

Прву измену у 74. минуту извршио је Вељко Пауновић, веома доброг и агилног Гаћиновића заменио је Марко Грујић. Несигурност је поново показао Рајковић, али срећом, гол који је постигао Локемпер поништен је због офсајда. После великог броја пропуштених шанси Јовић је уступио своје место Станиши Мандићу.

Атаковале су обе селекције у последњим минутима, када је Живковић уступио своје место Дејану Дражићу, а Јовановић је морао ван терена због поцепаног дреса. То је искористила Немачка, после центаршута са леве стране Штарк је остао усамљен у шеснаестерцу и савладао голмана Рајковића.

Нови проблем за Србију стигао је у 94. минуту, иако је на снимку виђено да је Максимовић стартовао на лопту, судија му је доделио директан црвени картон, тако да капитен неће моћи да наступи у утакмици са Бугарском.

(Б92)