Прочитај ми чланак

Грцима милијарде стизале авионима

0

evri-x

Атина — У новој књизи „Хроника велике кризе – Банка Грчке 2008-2013“, у мору финеса око отписа грчког дуга од 137,9 милијарди евра, издваја се авантура из јуна 2010.

Тад су војним авионима у Грчку стизале палете пуне новчаница од 50 и 100 евра.

Тајним ноћним летовима, војни авиони Ц-130 пуни драгоценог терета из Италије и Аустрије слетали су на војни аеродром у Елефсини. Тамо су их чекали камиони који су у највећој журби полазили ка Атини и банкоматима. Јер, требало је повратити поверење грађана када ујутро покушају да подигну новац.

Такође, непосредно пред парламентарне изборе 2012. године, Атином се ширио глас да ће се банкомати ускоро испразнити, да ће влада лимитирати износе који могу да се подижу у банкама, да ће клијенти банака остати без својих депозита. Настао је стампедо уплашених штедиша и у рекордном року је подигнуто више од три по милијарде евра.

Одлучено је да се хитно донесе мера о лимитираним кеш исплатама у банкама. Гувернер Народне банке Грчке Јоргос Провопулос се успротивио том решењу уз образложење да се годинама из земље износе милиони сумњивог порекла и да је недопустиво да се људима који годинама штеде сада забрани могућност да располажу својим новцем.

Поново се прибегло „дискретним“ акцијама, а уместо двадесет специјализованих комбија који су обављали тај посао, 76 војних камиона је из Ковнице новца превозило кеш у банке широм метрополе.

У Грчку је авионима Ц-130 укупно стигло 5,26 милијарди евра. Пажљиво спакованих 15 милиона новчаница од 100 евра, односно 1,5 милијарди евра, „долетело“ је у Атину из Италије 6. јуна 2010.

Само недељу дана касније 38,4 милиона новчаница од 50 евра или, 1,92 милијарде, допремљено је из Аустрије. Последњи тајни лет организован је у новембру 2011, када је, поново из Аустрије, стигло 1,84 милијарди у виду 36,8 милиона новчаница од 50 евра.

 

(Танјуг)