Прочитај ми чланак

ПОСЛЕДЊА ПУТИНОВА ОПОМЕНА: Србијо дозови се памети или ЗБОГОМ!

0

aleksandar-vucic-putin vladimir

Уколико Србија не буде јасно подржала став Москве у вези с украјинском кризом, председник Русије Владимир Путин је спреман да стави рампу на споразум о слободној трговини.

Ово је једна од непријатних порука које су на адресу премијера Александра Вучића уочи његове посете Кремљу упућене дипломатским каналима.

Извор близак Влади тврди да повод за овако оштар став Москве треба тражити у њиховим сазнањима да је Жозе Мануел Барозо приликом недавне посете Београду инсистирао на томе да Србија уведе неку од санкција ЕУ према Русији.

– Тражио је да забранимо улазак у Србију за педесетак руских држављана који су на црној листи ЕУ и Америке или да наша влада у форми изјаве осуди Кремљ. Повод за то је недавна посета Сергеја Наришкина, председника државне Думе Руске Федерације Београду, који је и поред упозорења Брисела и Вашингтона примљен код нас на највишем нивоу. Руси знају за Барозов захтев, па су нашем премијеру припремили озбиљно упозорење да ће суспендовати споразум о слободној трговини, а прва упозорења да нам се то може десити јесу забране за извоз меса – тврди саговорник.

Он додаје да ни Србија неће остати нема, односно да ће и премијер изнети наше захтеве.- Нас у неравноправан положај ставља и дуг за гас, али ће и поред тога премијер од Путина покушати да издејствује „украјинску“ цену гаса, односно 300 долара за 1.000 кубика што је далеко мање од европске. За економисту Млађена Ковачевића и сам наговештај увођења економских санкција Русије лоша је вест.

– Инвеститори који долазе у Србију исплативост својих улагања базирају на слободном трговинском споразуму с Русијом и ако нам Москва због условљавања Брисела пресече и ту грану на којој седимо, онда нема ништа ни од страних инвестиција – упозорава професор економије Млађен Ковачевић.

(Курир)