Прочитај ми чланак

ШОК У САРАЈЕВУ: Mуслимани бесни, вијори се српска застава и Гаврило Принцип

0

Zavetnici-Princip-650x487

САРАЈЕВО – Чланови српске десничарске организације „Заветници“ на Видовдан 28. јуна извели су перформанс у Сарајеву. На месту где је Гаврило Принцип убио Франца Фердинанда активисти ове организације раширили су српску заставу и раширили транспарент са ликом принципа и поруком „Српски Принцип заувек живи“.

Слике њихове акције преплавили су друштвене мреже, а акција је изазвала бес у Федерацији Босне и Херцеговине где Гаврила Принципа сматрају терористим. Негативни коментари и претње упућене учесницима акција показује да се јавности у Федерацији БиХ није допало да су српски десничари по дану извели један „националистички испад“ у сред Сарајева.

– Неколико чланова руководства и присталица Српског сабора Заветници јуче на Видовдан стогодишњицу Сарајевског атентата било је на месту догађаја да ода почаст једном од највећих српских синова Гаврилу Принципу.

Представници организације су на месту атентата напосредно пред почетак званичне церемоније у част Франца Фердинанда изашли са транспарентом. Окупљени грађани као и представници ЕУ који су се ту налазили са неверицом су посматрали цео догађај. Реакције није било, а по нашем поласку неки су чак прилазили и тражили да и они сликају транспарент.

Међутим од јутрос на мејл организације стижу претње и увредљиви коментари од стране појединаца и организација из Сарајева. Поручују нам да ће нас казнити јер „смо се дрзнули да дођемо у њихов град са српским обележијима“. Неколико пута од јутрос је покушано и да нам се обори сајт – каже председник Српског сабора „Заветници“ Стефан Стаменковски.

Извор: Правда