Прочитај ми чланак

НЕ ДИРАЈТЕ ОВУ БИЉКУ АКО ЈЕ ВИДИТЕ! Спржиће вам кожу, а можда вас и ослепити!

0

Opasna-biljka-3-575x416

Путем друштвених мрежа почело се ширити упозорење грађанима на опасну биљку лепих цветова, која може изазвати озбиљна оштећења коже, па чак и потпуну или делимичо слепило.
Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev.57_n

Реч је о биљци чији је латински назив (Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev.), а наводно се поново појавила у Мађарској, држави која и није тако далеко, а могуће је да се прошири и код нас.

Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev._o

У упозорењу које кружи друштвеним мрежама стоји следеће:

“Слике су застрашујуће! Ова биљка која се почиње ширити у Мађарској (можда и код нас), веома је опасна – на сликама се виде поседице, а довољно је само дотакнути лист да се на месту појаве ране, сличне опекотинама – трају месецима, а трајно остаје на кожи тамно смеђа флека.

Heracleum mantegazzianum Somn

Расте од 2 до 5 м висине. Има леп бели цвет. Токсини биљке су канцерогени, а ако доспе у око, наступа слепило, које се најчешће не може лечити. Веома је тешко истребити. Избегавајте ову опасну биљку, уколико бисте је срели, немојте да вас превари њен лепи бели цвет.”

Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev._o_o

У стручној литератури пронађени су докази доброг дела ових навода, где се прецизира како је (Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev.) заправо можда и биљка с најопаснијим отровом када је у цвату.

Heracleum mantegazzianum Somn. rane _n

Токсин је врло отрован и изазива тзв. фотодерматитис. Односно, када је кожа истовремено изложена деловању сока биљке и сунцу, појављује се тешки осип, пликови, а понекад остају и трајни ожиљци или мрље на кожи. У очима може проузроковати привремено или у тешким случајевима трајно сепило.

Heracleum mantegazzianum Somn. rane _n.jpg1502374_n

Ако којим случајем кожа дође у додир с овим токсином, треба је што пре заштитити од сунчевог светла, испрати је хладном водом и обавезно се јавити доктору. На фотографијама погледајте како изгледа биљка и неке случајеве фотодерматитиса.

Поделите ову информацију са пријатељима и тако спасите нечије здравље.

(Дознајме.ком)