Прочитај ми чланак

Васојевићи основали славни Галатасарај!

0

Не знамо зашто се чудите, наслов је тачан! Мило и Павле Бакић су почетком прошлог века основали вероватно најпознатији клуб са простора Турске. Тим поводом делегација ове земље и познатог фудбалског клуба посетила је Андријевицу, где су у селу Забрђе открили спомен плочу браћи Бакић.

galataОткривање плоче оснивачима Галатасараја

Плоча је донета из Истанбула и на њој пише „у знак личног сећања на црногорске ученике гимназије Галатасарај, двојицу првих играча и оснивача првог турског фудбалског клуба Галатасарај Мила и Павла Бакића, с неизмерним поштовањем Фудбалски клуб Галатасарај“.

На мало познато и необичну причу о браћи Бакић и Галатасарају, подсетила је потпредседница овог клуба Чандан Ерчетин, која је казала да су пре 109 година двојица рођака из села Забрђе код Андријевице у Галтасарају били познати као браћа „и једни од оних који су овај велики клуб поставили и оставили у аманет“.

galata-1Прва фотографија Галатасараја

– Ова два младића изузетних физичких способности, џентлменског менталитета и напредних идеја Галатасарај никада није заборавио. Не можемо знати да ли су ови младићи, који су оставили своје срце на терену, сањали да ли ће Галатасарај, клуб којег су основали у учионици Б 12, премашити један век, да ће постићи велики успех и постати један од светских клубова, али ми који то посматрамо са дозом спортских емоција сигурни смо да су поставили чист и чврст темељ – казала је Ерчетин.

Мило и Павле Бакић, каже историја, били су једни од многих Васојевића који су се почетком двадесетог века школовали у иностранству. Они су у истанбулском Лицеју 1905. године, заједно са још једанаест другова, основали Фудбалски клуб Галатасарај и тиме поставили темеље овом спорту у Турској.

Мила Бакића и данас неки сматрају најбољим турским фудбалером свих времена.

(АЛО)