Љајић: Санкције за оне који су изазвали проблем са извозом меса у Русију

2

rasim-ljajic

Проблем са извозом свињског меса у Русију биће решен, неће оставити негативне последице на даљи извоз, нити угрозити Споразум о слободној трговини са Русијом, уверен је Расим Љајић, министар трговине и телекомуникација у Влади Србије.

– Предузећемо све што је у нашој надлежности како бисмо дошли до истине, која је најбољи аргумент, и у овој ситуацији. Све стране које су укључене у процес анализе, почев од царине, Министарства пољопривреде па до инспекција, анализираће да ли је кршен Споразум о слободној трговини и да ли је било неких других пропуста – изјавио је Лајић.

Уколико се утврди да је било пропуста, нагласио је Љајић, Србија треба да извести руску страну и предочи које санкције ће применити према онима који су направили преступ.

– Треба да истинито информишемо руску страну о чему год да се ради. Ако је било прекршаја и кршења Споразума о слободној трговини, треба то да кажемо и санкционишемо. Не можемо да угрожавамо Споразум о слободној трговини и да цела земља трпи због неколико несавесних извозника – истакао је он.

Љајић је подсетио да је Србија и прошле године имала проблем са извозом јабука у Русију, али да је тај проблем убрзо решен.

(Танјуг)

  • Skakavac

    Srbija je u Rusiju izvezla robu tuđeg porekla sa lažnim deklaracijama, a ministar Ljajić kaže „ukoliko se utvrdi da je bilo propusta“? Da li to znači da postoji mogućnost da se očigledna prevara zataška?

  • Predrag Vujičić

    Ako dirneš u uvoz mesa gotovsi jer to kontrolišu naj veći banditi u Srbiji. I Vučić je uhapsio Matijevića pa ga je odma pusti. To je naj unosniji posao u Srbiji.Evo kako ide.
    Nemačka ili neka druga EU zemlja zbog velikih viškova proizvodnje svinja koju veštački stimulišu subvencijama da bi njihovi seljaci imali od čega da žive da nebi svi pohrlili u velike gradove smanjili su rok trajanja robnih rezervi mesa na svega 3 meseca nekad je bio rok i 2 godine, kad isteknu ta tri meseca onda se pojavi oglas u kojem se traži firma koja će to meso uništiti pošto po zakonu nije upotrebljivo, onda se javljaju naši biznismeni kojima se plaća da bi taj otpad uništili,tako da oni to meso i ne plaćaju onda ga dovezu u Srbiju izlupaju po njemu veterinarske pečate kao da je sveže proizvedeno i narod to skupo plaća i jede. U principu to meso u opšte nije loše samo što se hranilo Gmo hranom a na zapadu je to normalna stvar. Naravno na njemu je velika utaja poreze. To meso bi trebalo da bude i duplo jeftinije nego što je sad ali da se potpuno nebi uništila domaća proizvodnja cena se veštački održava. Taj biznis su podelili vrlo uticajni i jaki banditski klanovi tako da niko tu nemože sa strane da se ubaci što u neku ruku znači da se tako i kontroliše na neki način.Ovakav način biznisa uništava domaću prizvodnju i razvoj zemlje a bogate se pojedinci na račun uništavanja naroda i države,Što je za Srbiju normalna stvar.