• Почетна
  • СВЕТ
  • Збогом Америко, Русија и Кина окрећу нови лист, долар иде у историју
Прочитај ми чланак

Збогом Америко, Русија и Кина окрећу нови лист, долар иде у историју

0

RUSSIA_-_ASIA_-_putin_e_xi

Русија и Кина су управо потписале оно што се назива “гасни посао века”, а две земље још разматрају и удаљавање од америчког долара и коришћење својих валута у међусобној трговини. Ово има огромне импликације на будућност америчке економије, али мејнстрим медији у Сједињеним Америчким Државама су били чудно тихи о свему томе.

На пример, ја претражих сајт ЦНН -а да видим да ли могу наћи нешто о овом гасном договору између Русије и Кине и нисам нашао ништа. Али јесам нашао линкове на “топ сторис” под називом “Селебрити који су поцрвенели” и “Сладак мали повлачи Обаму за увце”. Да ли је онда чудно што мејнстрим медији цркавају ? Ако се одређена прича не уклапа у њихову агенду, једноставно ће је игнорисати. Али истина јесте да је овај нови споразум између Русије и Кине огромна ствар. То би могло завршити фундаменталном променом глобалног финансијског система, и то не на начин који би био од користи Сједињеним Америчким Државама.

Русија и Кина су преговарале овај посао с природним гасом десет година, сада су га коначно утаначиле. Русија је највећи извозник природног гаса на целој планети, а Кина ће постати највећа економија на свету за само неколико година. Овај нови 400 милијарди долара вредан договор значи да би ове две суперсиле могле уживати у узајамно корисном односу наредних 30 година … (1)

“Русија је постигла 400 милијарди долара вредан договор за снабдевање Кине природним гасом кроз нови гасовод током 30 година, што је прекретница у односима између највећег светског произвођача енергије и највећег потрошача.

Председник Владимир Путин се окреће Кини да ојача привреду Русије због погоршаних односа са САД и Европском унијом због кризе у Украјини. Данашњи споразум, потписан после више од деценије преговора, омогућиће државном произвођач гаса ОАО Гаспрому да уложи 55 милијарди долара у развој џиновских гасних поља у источном Сибиру и изградњу гасовода, рекао је Путин.

То је “епохални догађај”, рекао је Путин у Шангају пошто је потписан уговор. Обе земље су задовољне са ценом, како је рекао.”

Наравно да земље једна другој продају нафту и природни гас све време. Али, оно што чини овај посао таквим потенцијалним проблемом за САД јесте чињеница да Русија и Кина раде на избацивању долара из целе једначине. Само погледајте следећи извод из недавног чланка из руског извора вести …(2)

“Русија и Кина планирају да повећају обим директних плаћања у међусобној трговини у својим националним валутама , наводи се у заједничком саопштењу на нову фазу свеобухватног партнерства и стратешке сарадње потписане током разговора на високом нивоу у Шангају у уторак .

Стране намеравају да предузму нове кораке да се повећа ниво и прошире области руско – кинеске практичне сарадње, посебно да успоставе блиску сарадњу у финансијској сфери, укључујући повећање директних плаћања у руској и кинеској националној валути у трговини, инвестицијама и кредитним линијама”, наводи се у саопштењу.”

У свом недавном чланку под насловом “Дедоларизација: Русија на ивици да зада снажан ударац петродолару”, упозорио сам на то шта би се могло десити ако се монопол петродолара оконча. У Сједињеним Америчким Државама, наш тренутни животни стандард је веома зависан од тога да остатак света настави да користи нашу валуту у међусобној трговини. Ако Русија почне да продаје природни гас Кини без учешћа долара, то би био монументални ударац за петродолар. А ако друге државе пођу стопама Русије и Кине, од настале лавине петродолар се можда никада неће опоравити.

Ruski gasovod u Sibiru e

И не разговарају само националне владе Русије и Кине о удаљавању од америчког долара. На пример, друга по величини руска банка је управо потписала уговор са Кинеском банком о “међусобном плаћању домаћим валутама” …(3)

“ВТБ, други највећи зајмодавац Русије, потписала је уговор са Кинеском банком, који укључује споразум о међусобном плаћању у домаћим валутама.

Према споразуму, банке планирају да развију своје партнерство у бројним областима, укључујући сарадњу на пословима у рубљи и јуану, инвестиционом банкарству, међубанкарском кредитирању, финансирању трговине и у трансакцијама на тржишту капитална”, каже званично саопштење ВТБ.

Договор наглашава растући интерес ВТБ Групе за азијско тржиште и помоћи ће расту трговине између Русије и Кине које су већ блиски партнери, рекао је Василиј Титов из Управног одбора ВТБ банке.”

Скоро да можете осетити како долар ишчезава.

Пре неколико месеци, када сам писао о томе како је Кина објавила да више не планира да прави залихе долара, спекулисао сам да то може бити доказ да Кина планира да се великим кораком удаљи од америчког долара.

Па, сада су намере Кине постале још јасније.

Кинези не планирају да Америци дозволе да финансијски доминира светом до у бескрај. На дужи рок, Кинези планирају да они буду ти који се питају и повлаче потезе, а то значи да ће моћ америчког долара морати да опадне.

Ових дана, уместо да гомила брда америчке валуте, Кина је почела да гомила чврсту имовину. Раније сам писао о томе како Кина убрзано складишти злато, а испоставило се да су Кинези такође били веома заузети и складиштењем нафте, као и …(4)

“Кина ствара залихе нафте за своје стратешке резерве рекордном брзином, интервенише на скали довољно високој да пошаље снажан импулс кроз светско тржиште сирове нафте.

Потез долази док расту тензије у Јужном кинеском мору и док Запад припрема могуће нафтне санкције против Русије због кризе у источној Украјини. Аналитичари верују да се Кина тихо оснажује да спремно дочека могући скок цена нафте или поремећаје у снабдевању.

Међународна агенција за енергију (ИЕА), објавила је у свом најновијем месечном извештају да је Кина увозила 6.81 милиона барела дневно (БПД) у априлу, што је рекорд свих времена.”

Једном давно, Кина је економски била изузетно зависна од САД. Слично је било са већим делом остатка света.

Али сада се економска моћ преселила тако драматично да државе попут Русије и Кине схватају да им стварно не треба да више зависе од САД.

И са сваким годином, однос између Русије и Кине је све јачи. Како је Пепе Ескобар недавно приметио, овај савез у настајању изазива приличну констернацију у Вашингтону … (5)

“И није ни чудо што је Вашингтон забринут. Тај савез је већ готова ствар на различите начине: кроз БРИКС групу економија у развоју (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка); због Шангајске организације за сарадњу, азијске противтеже НАТО-у; унутар Г20 ; и преко 120 чланица Покрета несврстаних (НАМ). Трговина и трговина су само део будућег договора. Синергије у развоју нових војних технологија, такође дају знак. После Рата звезда у руском стилу и кад је видео да ултрасофистицирани С – 500 ПВО антиракетни систем улази у мрежу 2018, Пекинг је постао сигуран да жели своју верзију. У међувремену, Русија се спрема да прода десетине најсавременијих Сухој Су – 35 млазних ловаца Кинезима, да Пекинг и Москва печатирају ваздухопловно – индустријско партнерство.”

У међувремен, однос САД са обе државе убрзано иде наопако. Криза у Украјини је спустила односе са Русијом на најнижи ниво од краја Хладног рата, а сада је Кина дубоко увређена због оптужби да су кинески војни официри били укључени у сајбершпијунажу САД …(6)

“Кина је у уторак упозорила САД да угрожавају војне везе оптуживањем пет кинеских официра за сајбершпијунажу и покушала да одговори контраоптужбом називајући Вашингтон “највећим нападачем на информатички простор Кине”.

Кина је саопштила да је обуставила сарадњу са Сједињеним Америчким Државама у заједничкој јединици информатичке безбедности, због оптужби од понедељка да су официри украли тајне из великих америчких компанија. Министарство спољних послова је затражило да Вашингтон повуче оптужницу.

rusija-izbacena-iz-skupine-g8-krece-integraciju-s-kinom-na-svim-razinama-_e

Осорна размена оптужби обележава ескалацију тензија због америчких жалби да кинеска војска користи своје вештине у сајбер ратовању да украде спољнотрговинске тајне и тако помогне огромни државни индустријски сектор земље.”

Подела између Истока и Запада расте .

Али Обамина администрација није схватила да нама треба Исток више него што смо му ми потребни.

Тренутно је главни амерички извоз извоз америчког долара. Наш увелико надуван животни стандард у веома великој мери зависи од тога да остатак света користи нашу валуту у међусобној трговини, што је кредитирање нас, САД, са супер ниским каматним стопама.

Ако остатак света престане да игра нашу игру, наш на дугу заснован финансијски систем ће се брзо распасти.

Нажалост, изгледа да нико у Обаминој администрацији није богат разумевањем глобалне економије, вероватно ће наставити да се супротстављају Кини и Русији.

На крају се може испоставити да консеквенце тог супротстављања могу по нас бити веће него што је било ко од нас икада замишљао.

Аутор: Мајкл Снајдер
Извор: http://theeconomiccollapseblog.com/archives/who-needs-the-united-states-not-russia-and-china
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп