• Почетна
  • СВЕТ
  • Путин: Били смо у праву у вези са Кримом, у Кијеву је на власти хунта
Прочитај ми чланак

Путин: Били смо у праву у вези са Кримом, у Кијеву је на власти хунта

0

putin 2

Москва – Путин изјавио да, уколико је тачно да су украјинске власти послале војску у Славјанск, то представља озбиљан злочин званичног Кијева против сопственог народа.

Председник Русије је акцију Кијева окарактерисао као „казнену меру“ против проруских присталица, која ће несумњиво имати последице и по међусобне односе две државе. Он, међутим, није прецизирао какве би могле да буду те последице.

Путин је, преноси АФП, назвао актуелне прозападне власти у Кијеву хунтом.

„Догађаји у источној Украјини још један су доказ о исправности руске одлуке да подрже становништво Крима“, изјавио је још Путин и додао да би у супротном они би били суочени са истим и још горим догађајима као у источној Украјини. „Дакле, ово је још један доказ да смо правилно и на време деловали“, рекао је Путин на медијском форуму руског Народног фронта, пренела је агенција АФП.

Он је критиковао актуелне украјинске власти због тога што нису разоружале радикалну организацију “Десни сектор” у складу са споразумом из Женеве и оценио да би Кијев требало да отпочне дијалог у земљи, уместо што легализује екстремисте. “Учествовали смо на разговорима у Женеви и потписали одређене споразуме који предвиђају да обе стране разоружају своје људе и да напусте управне зграде. Шта се дешава? Нико из ‘Десног сектора’ или друге радикалне групе није разоружан”, рекао је Путин.

Украјинске трупе су данас покренуле офанзиву на град Славјанск, заузевши заузеле контролни пункт северно од Славјанска, након што су, како се чини, проруски демонстранти одатле повукли, јавио је новинар агенције Ројтерс са лица места.

Агенција Франс прес је у међувремену пренела саопштење министарства унутрашњих послова Украјине да је у тој акцији погинуло до пет проруских побуњеника. „За време окршаја, елиминисано је до пет терориста“, каже се у саопштењу.

Поред тога, један украјински војник је рањен, а министарство наводи да су уништена три контролна пункта која су држали сепаратисти на улазу у град.

Западне санкције за Русију нису критичне

Санкције које Запад уводи против Русије због ситуације на Криму могу изазвати економску штету, али нису критичне, иако „не можеш рећи да су позитивне“, изјавио је у четвртак председник Русије Владимир Путин на медијском форуму у Санкт Петербургу.

Он је рекао да су санкције пре свега политичке природе.

САД и Европска унија су увеле санкције због прикључења Крима Русији, саставиле списак лица којима су забрањена путовања на Запад и чији ће рачуни бити блокирани. Од правних лица под санкцијама је само банка „Русија“. У Министарству спољних послова Русије су изјавили да је разговор са Русијом језиком санкција неумесан и контрапродуктиван.

(Танјуг-Глас Русије)