Прочитај ми чланак

Добродошли у Разједињене Европске Државе

0

Evropa

(Фото: Вести онлајн)

Нећемо ићи у предалеку прошлост – само два месеца уназад, уз напомену да све што се на тлу Европе тренутно дешава у погледу отцепљења, независности, права на самоопредељење, убистава, пљачки, санкција – сви правдају нама. Не зато што смо небески народ, него што признавање независности Косова, почев од 17. фебруара 2008. године (и то је најдаље што ћемо ићи у прошлост), Руси користе као паралелу да се исто призна и Криму, а Американци управо Косово истичу као јединствен пример да само ту, и више нигде другде, тако нешто није дозвољено. Бесмислено, зар не? А центру бесмисла – ми.

Но, ово стварно није прича о нама, иако је ту зачета, него трагикомично подсећање на претходна два турбулентна европска месеца. Сазнали смо да, ето, постоји неко Придњестровље на истоку Молдавије, које хоће да се уједини с Русијом мада се с њом “не додирује“, дели их Украјина. Е то исто хоће и Трансдњестар. А онда сазнамо да је то једно те исто, само се користе оба назива, што осим окупљених људи на тој територији није знао нико – ни новинске агенције – јер, кад не знате да нешто постоји, како да зната да има чак два имена?

Сазнали смо и да поједини Италијани хоће да опет формирају Млетачку Републику; да неки Пољаци из “средине“ Украјине, из Житомира (то му дође као нека наша Житорађа, шта ли…), хоће да се присаједине Пољској; Милорад Додик се већ “запљунуо“ за независност ако ствари пођу по злу… Дакле, уместо Европске уније, убразано хрлимо у стварање Разједињених Европских Држава.

Уосталом, погледајте мало објашњење насловне фотографије и наслове у мање од претходних 60 дана:

 
1. КОСОВО

Проглашење независности 17. 2. 2008, уз подршку САД и њихових западњачких савезника
2. КРИМ

Крим прогласио независност и тражи припајање Русији! Мобилизација Украјинаца
3. ТРАНСДЊЕСТАР (Придњестровље)

Сад и Трансдњестар тражи припајање Русији
4. РЕПУБЛИКА СРПСКА

Додик: Ако постане неподношљиво, Српска има право на независност!
5. ВЕНЕТО (Млетачка Република)

Венето хоће отцепљење од Италије и обнављање Млетачке Републике!
6. ИСТОК УКРАЈИНЕ

Проглашена Независна република Доњецк
7. ЖИТОМИР

И Пољаци из Житомира неће Украјину!
8. КАТАЛОНИЈА

Каталонији не дају да се отцепи
9. ШКОТСКА

„Шкоти, гласајте за отцепљење“

Добро, ова два последња примера су потенцијални проблеми. Али, то што Шпанци нису дозволили референдум… па нису ни Украјинци, а оде Крим. А ако се Шкоти 18. септембра, на дозвољеном референдуму, определе за самосталност… Ето новог разлога да се јаве, можда, Војводина или Санџак, а сасвим сигурно и заговорници Новог Београда Републике, 63 блока као Аутономне покрајине, Борчанско-крњачанске конфедерације…

На крају, да се вратимо само на секунд на нас. Наиме, у светлу свих ових догађаја, изузетно је могуће да ми опет будемо иницијатори нових непријатељстава, али овог пута трансатлантског обима! Наиме, реално је да смо се недавно замерили САД-у, мада уз догађаје у Украјини то тренутно за њих није у првом плану. Крајем марта добили смо директну подршку из Америке, ни мање ни више него од – Команча!

За демократску државу попут Сједињених Америчких Држава то би могао да буде први знак флагрантног мешања у унутрашњу политику земље, опасна провокација Срба и директно угрожавање националних интереса. Зато је време да упозоримо сами себе – пазимо ко нас подржава!

У сваком случају, уз наду да Американци ипак неће бити милосрдни према нама као према Команчима, требало би мало смирити страсти и увести неко правило о ограничавању граница, јер ако се овако настави, живот у Разједињеним Европским Државама не би никоме донео много добра – живот у анархији тешко да доноси сигурност, наједеност, путовања… А и Фејсбук би нам укинули, и шта онда?

(Вести онлајн)