Прочитај ми чланак

Злочини ОВК не смеју пред УН

0

315723_trgovina-organima--foto-fooyoh-com_f

Амбасадори земаља велике петорке – САД, Велике Британије, Немачке, Француске и Италије затражили су од институција Косова да Скупштина донесе одлуку о оснивању Специјалног суда који ће се бавити злочинима бивше Ослободилачке војске Косова, а који су наведени у извештају Дика Мартија.

Портал Егазетаекспрес пише да се у писму земаља велике петорке косовске власти упозоравају, да уколико Скупштина не буде донела одлуку о оснивању Специјалног суда, да ће то питање прећи у надлежност Уједињених нација.

Да подсетимо, „Вести“ су прве објавиле да је Хашим Тачи под великим притиском Америке да пристане на Специјални суд, јер се Вашингтон боји утицаја Русије у случају да за суд буду задужене Уједињене нације.

Истовремено, америчка амбасада у Приштини потврдила је да се амбасадорка Трејси Ен Џејкобсон састала са лидерима политичких партија које су заступљене у Скупштини Косова и да је са њима разговарала о оснивању Специјалног суда и продужетку мандата Еулекса.

Позивајући се на неименоване изворе са тог састанка, приштински медији јавили су да је договорено да се данас одржи седница Председништва Скупштине Косова на којој ће се утврдити датум одржавања седнице на којој ће бити разматране одлуке о оснивању суда и о продужењу мандата Еулекса. Та седница не би могла бити одржана пре 23. априла.

С друге стране, бивши припадници ОВК који су сада посланици у Скупштини Косова, гласаће против оснивања Трибунала за ратне злочине на Косову јер сматрају да би гласање о оснивању тог суда било „самоубиство“ за ОВК, пише приштинска штампа.
Бивши припадник ОВК, посланик Фадиљ Демаку, из редова владајуће ДПК рекао је да ће гласати против специјалног суда, без обзира на став посланичке групе којој припада.

– Не могу ни на који начин и ни по коју цену да гласам против вредности ОВК да бих учествовао у тренутним политичким играма – рекао је Демаку, којем се суди за ратне злочине као припаднику Дреничке групе ОВК.

(Вести онлајн)