Прочитај ми чланак

Питер Кениг: Русија најављује раскид са доларом

0

peter-kenig-240Русија је изазвала још једну сензацију, најављујући не само да ће издвојити своју трговину из система долара, него и да ће своју трговину нафтом и гасом убудуће остваривати у рубљама и локалним валутама својих трговинских партнера, а не у доларима.

Вредност руског извоза нафте и гаса износи око три хиљаде милијарди долара годишње. Друге земље, нарочито чланице БРИКС-а и земље које сарађују са БРИКС-ом могле би ускоро следити пример и ујединити снаге са Русијом, напуштајући „петро-долар“ као средство размене за нафту и гас. Тако би вредност пада потражње за петро-доларима могла достићи десетине милијарди долара на годишњем нивоу (БДП Сједињених Држава је у децембру 2013. процењен на око 17 хиљада милијарди долара) – што би могло, благо речено, озбиљно повредити економију Сједињених Држава.

Сходно томе, руска Прес ТВ извештава да ће Кина поново отворити стари Пут свиле као нову линију трговине повезујући Немачку, Русију и Кину, и дозвољавајући да се повежу и развију нова тржишта дуж тог пута, нарочито у Средњој Азији, где ће овај нови пројекат донети економску и политичку стабилност, и у западнокинеским провинцијама, где ће бити створене „Нове области“ развоја. Прва од њих била би Нова област Ланџоу, у северозападној кинеској провинцији Гансу, једном од најсиромашнијих делова Кине.

„Током своје посете Дуизбургу, кинески председник Си Ђинпинг је одиграо мајсторски потез економске дипломатије који се директно противи настојању неоконзервативне фракције у Вашингтону да доведе до нове конфронтације између НАТО-а и Русије.“ (press TV, April 6, 2014)

„Користећи улогу Дуизбурга као највеће светске копнене луке, историјске раскрснице Европе и центра немачке индустрије челика у Рурској области, он је предложио да Немачка и Кина сарађују на изградњи новог Пута свиле, који би повезивао Кину и Европу. Запањујуће су импликације привредног раста широм Евроазије.“

Интересантно је да су западни медији до сада игнорисали оба ова догађаја. То личи на жељу за продужавањем варљивости наше западњачке илузије и ароганције – док год се ћутање може поднети.

Немачка, економски покретач Европе, четврта по величини привреда на свету (БДП Немачке је око 3,6 хиљада милијарди америчких долара), на западном крају нове трговинске осовине биће попут џиновског магнета који привлачи европске трговинске партнере Немачке ка Новом Путу свиле. Оно што за Русију и Кину изгледа као будући добитак, који уједно доноси и безбедност и стабилност, могао би бити фатални губитак за Вашингтон.

k-information

Поред тога, БРИКС се спрема да успостави нову валуту, компоновану од локалних валута земаља чланица – која би била коришћена у међународној трговини а уз то и као резервна валута, замењујући прилично безвредни, дуговањима измучени долар – коју би свет радо прихватио.

Упоредо са новом БРИКС(А) валутом дошао би нови међународни систем наплате и обрачуна, замењујући SWIFT и IBAN трансакције, прекидајући на тај начин хегемонију озлоглашеног манипулатора валутама и златом, Банке за међународна поравнања (BIS) из Базела у Швајцарској, која је у приватном власништву и коју називају и централна банка свих централних банака.

Свакако, БМП као профитна организација у приватном власништву створена је раних 30-их година, у сред највеће економске катастрофе ХХ века. БМП је основана баш са тим циљем – да контролише светски монетарни систем, заједно са ФЕД-ом[1] (такође у приватном власништву) и банкстерима са Волстрита – које су суштински пример нерегулисаног приватног власништва.

Зна се да БМП одржава барем неколико тајних састанака годишње, на којима присуствује светска елита, решавајући судбине читавих држава и народа. Њихова пропаст била би још један радо дочекани развој догађаја.

Како нови пут трговине и монетарни систем буду узимали маха, друге државе и народи, сада заробљени у канџама САД, почеће да збијају редове у „новом систему“, постепено изолујући војно-индустријску економију (sic) Вашингтона и њену НАТО машину за убијање.

Овај економски преображај може империју бацити на колена, без проливања капи крви. Зора нове наде у правду и више равноправности, у препород суверених држава, може сванути и преобразити спиралу мрака у спиралу светлости.

Питер Кениг је економиста и бивши службеник Светске банке. Био је активан широм света у областима заштите животне средине и резерви воде

 

[1] Прим. ИА: Federal Reserve System, Систем савезних резерви, или Савезне резерве – систем централног банкарства Сједињених Америчких Држава.

(stanjestvari.com)