Прочитај ми чланак

Дачићу позив у Владу

0

pol-sns_620x0

Будући премијер Александар Вучић званично је позвао блок око социјалиста да уђе у владајућу коалицију, у којој ће уз напредњаке бити и СВМ Иштвана Пастора.

На седници Главног одбора СНС у уторак, мандатар и главна политичка фигура у држави, отклонио је дилеме око састава владајућег савеза.

Како „Новости“ сазнају, Ивица Дачић ће, после формалног позива из напредњачког табора, предложити већ у четвртак председништву своје странке да донесу одлуку о уласку у будућу владу. То би требало да потврди и ГО СПС идуће недеље.

Вучић је пред својим саборцима у Сава центру, потврдио и да ће Влада имати 17 чланова:

– Очекујем од социјалиста да уђу у владу у складу са њиховом снагом. У малој влади не може да буде много министара из СНС. Знам да ће многи бити незадовољни, али молим да то разумете. Не радимо за себе него за Србију. Има ли нечег лепшег и вреднијег од тога да направимо разултат за наше грађане.

Шеф напредњака је потврдио и да Тадићев НДС неће бити у владајућем савезу:

– Пошто ми је Тадић рекао да неће да уђе у Владу ако у њој буде Дачић, завршили смо разговоре. Ми правимо Србију уједињења, а не подела. Знам да када би нека друга партија имала 60 одсто мандата не би желела да види никог другог него би нас још прогонили. Ми нисмо такви.

Лидер напредњака је најавио да ће са комплетним саставом владе изаћи поново пред ГО СНС 25. априла након чега би кабинет требало да буде формиран 27. априла.

Он је позвао партијске колеге да помогну у спровођењу тешких економских реформи где год буду могли.

– Србија мора да закрпи рупу у буџету од 1,4 милијарде евра. Када би се овако наставило, за две године доживели бисмо грчку судбину. Оставили су нам чемер, јад и сиромаштво. Борићемо се за нормалну и успешну Србију, здраву економију, макар морали да у наредних годину-две трпимо, а највише ће морати да трпе политичари.

Вучић је најавио смањивање државних издатака где год то буде било могуће, почевши од јавних предузећа до државне администрације:

– Смањивањем плата министрима и посланицима неће се смањити буџет, али ћемо показати да када идемо у битку, прво ми морамо да испаштамо са народом.

Он је рекао да ће нова влада бити запамћена по реформама, да ће се сећи „све комбинације“, укидати дневнице, а да ће свега пет аутомобила имати ротацију:

– Многи ће бити љути и незадовољни због тога, али тиме се прави темељ нормалне државе.

Трећи партнер у владајућој коалицији – СВМ потврдио је у уторак да ће ући у владу. Лидер ове странке Иштван Пастор поновио је да не желе потпредседничко или министарско место, иако им је то било понуђено:

– Имаћемо државне секретаре у областима инфраструктуре, пољопривреде, привреде, социјалних питања и здравства. То су за нас кључне области за развој државе. Коалициони споразум са СНС биће потписан средином следеће недеље. Постоји шанса и да дамо стручњака који ће бити у најужем тиму Александра Вучића, као и амбасадора у једној од важних држава.

Потпредседник СПС Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је велика вероватноћа да ће Ивица Дачић бити члан нове владе:

– На који начин и са којим бројем министарских места ћемо партиципирати у Влади, то и није важно. Важно је да влада буде оперативни тим.

ТЕШКО ДО СКУПШТИНСКИХ РОТАЦИЈА

Власт и опозиција тешко ће постићи договор о ротирајућем председнику парламента који би се мењао сваке године током мандата.

Како сазнају „Новости“, чак су и представници СВМ рекли Вучићу да су они против те идеје и да сматрају да би требало изабрати једног шефа парламента који би обављао ту дужност.

Уколико не буде договора о ротацији, СНС ће одредити председника скупштине из својих редова или ће то место препустити социјалистима.

Најозбиљнији кандидати за ту функцију су Горан Кнежевић (СНС), и Жарко Обрадовић, а своју кандидатуру је истакао и Ненад Чанак (ЛСВ).

Ђиласове демократе критикују идеју о ротацији:

– Не видим зашто би неко ко је добио надмоћну већину на изборима правио овакве експерименте – каже нам Борислав Стефановић (ДС).

(Новости)