Прочитај ми чланак

РУСКИ ОДГОВОР ЦРНОЈ ГОРИ: „А сад адио“

0

putin_medvedev_2

Руски медији критикују поједине земље Балкана и бивше Југославије које се заузимају за санкције Русији и подсећају да су многе од тих држава дошле до независности баш путем референдума, а неке и ратом.

За Хрватску је понашање Русије по питању Крима „горе од неприхватљивог“. „То је агресија и окупација једног дела државе“, поручио је хрватски премијер Зоран Милановић. Али, Хрватска ипак нема намеру да уводи санкције – до следећег корака Москве. Овакву одлука Хрватске, руски медији повезују са приближавањем туристичке сезоне и са чињеницом да је та земља прошле године забележила пад броја туриста за 20 одсто због увођења виза Русима, па не жели још више да закомпликује своје економско стање.

Словенија такође прагматично гледа на протекле догађаје. Она не признаје резултате референдума на Криму, али би, како је изјавио словеначки министар иностраних послова Карл Ерјавец, оштре санкције подстакле Русију да предузме још тврђе мере, а врата за политички дијалог била би затворена. Словенија од свих чланица ЕУ има најбоље односе с Русијом.

А Црногорци остају без руских туриста

Међутим, Црна Гора, заједно са Албанијом, придружила се санкцијама ЕУ према Русији, не обазирући се на то што Руси чине трећину од укупног броја туриста – скоро 300.000 годишње. Одговор руске јавности био је муњевит. Не недавном највећем међународном сајму туризма у Русији руски туроператори су у широком луку заобилазили штанд Црне Горе – наводе руски медији. Једно је несумњиво, уколико Руси заиста крену да бојкотују , Црна Гора оде у пропаст. 

 

(Србин.инфо, Срна)