Прочитај ми чланак

Дрецун прети четницима на Криму: Одговараћете за рушење угледа Србије

0

nocni-vukovi-cetnici

Хоће ли усташе и четници поново заратити, али овог пута у далекој Украјини, питање је које ових дана мучи хрватску штампу. 

Братислав Живковић, један од српских четника на Криму, патролира на пункту на аутопуту између Симферопоља и Севастопоља

Према неким информацијама, у Украјини се на страни опозиције тренутно налази око 300 плаћеника из целог света, међу којима и више десетина хрватских ветерана грађанског рата 1991-1995.

Ухапсили „шпијуна“

Четници се хвале да су на пункту који контролишу, пре неколико дана ухватили и „српског шпијуна“.

„На Криму има још нас Срба и овај пункт је нека врста сабирног центра за све наше држављане. Ипак, пре неколико дана ухватили смо Србина који ради за другу страну. Шпијунира. Представљао се као Србин јер је знао да то овде пролази, али је постављао чудна питања. Шта да кажем, наишао је на погрешне. Ухапшен је – објаснио је за „Курир“ Братислав Живковић, вођа српских добровољаца на Криму.

С друге стране, као помоћ проруским снагама, на Криму је већ две недеље неколицина добровољаца из Србије који себе називају четницима Србије и Црне Горе.

Хрватски медији увелико спекулишу да би у случају ескалације сукоба „усташе и четници“ могли да се поведу и „наплатом старих рачуна“.

Војно-политички аналитичар и дугогодишњи ратни извештач, Милован Дрецун сматра да је то неозбиљно очекивати, а да је за Србију већ довољно штетно што се њени држављани тамо налазе у улози добровољаца.

– Сасвим је довољно што је групица неодговорних авантуриста отишла на Крим где парадира у маскирним униформама. Тиме наносе озбиљну штету Србију због чега би морали да одговарају – тврди Дрецун.

И професор на Факултету безбедности Зоран Драгишић сматра да је прича о могућем рату „усташа и четника“ нешто што тешко може да се догоди.

– Да је било среће да су они 1991. године заратили на неком другом месту, а не у Југославији. Овако, та прича само подгрева национализам и ништа више – истиче Драгишић који сматра да је најбитније да Србија спречи организовано регрутовање будућих добровољаца јер ће се тиме нанети несагледива штета држави.

– Погрешно је и штетно свако уплитање Србије у неки оружани сукоб, сем у случају учешћа у мировним мисијама УН – закључује Драгишић.

 

(Вести онлајн)