Прочитај ми чланак

САЗНАЈТЕ: Како су вехабије ухапшене у Новом Пазару

0

hro-vehabije_620x0

Специјална противтерористичка јединица МУП-а Србије у суботу је ухапсила у Новом Пазару двојицу вехабија И. Ц. и С. П.Обојица приведених су већ дуго активисти и вође локалног огранка терористичке групе, а И. Ц. је хапшен због напада на екипу сарајевске федералне телевизије. Према засад незваничним информацијама, ова двојица се терете за кривично дело терористичког удруживања.

У новопазарској полицији у недељу нису могли ништа да кажу о овом догађају, јер се ухапшеним вехабијама „баве“ стручњаци из Београда. Управо антитерористи из Београда су дошли у Нови Пазар и муњевито извели акцију. Са лисицама на рукама теорористи су пребачени у престоницу. Према незваничним информацијама, вехабије су ухапшене због организовања и слања младих Санџаклија на сиријско ратиште. Према овим информацијама, ухапшени су припадници месџида (једне организационе јединице) „Фуркан“ од којих је један има и страно држављанство. Реч је о држављанину БиХ јер „Фуркан“ важи за испоставу вахабијске колоније из Горње Маоче у Босни.

Један од вехабија наводно спремао се да за који дан крене у Сирију, али није потврђено да ли да ратује или да води групу нових бораца. Блиски рођак другог ухапшеног недавно је са комплетном породицом, женом и децом, отпутовао у Срију и тамо се прикључио колонији ратника из Санџака и Босне.

Месџид „Фуркан“ већ дуго делује у Новом Пазару, а за ову групу први пут се чуло када је њихов пријатељ и бивши члан Мевлид Јашаревић, по рођењу Новопазарац, пуцао на америчку амбасаду у Сарајеву. Челници „Фуркана“ тада су се оградили од Јашаревића, тврдећи да осуђују његов чин, а у жижу јавности поново су доспели када су двојица њихових чланова ухапшена због ломљења камере и друге опреме екипи сарајевске Федералне телевизије која је хтела да сними зграду у улици у насељу Расадник где је тада било седиште „Фуркана“. На суђењу у Сарајеву, Јашаревић се недавно одрекао свих својих другова и вехабизма и са потпуно измењеним изгледом (обријан и ошишан) кајао се због свега што је учинио.

Иначе, покрет вехабија у Санџаку делује у последње две-три деценије, једно време имао је више од 1.000 чланова и тренд ширења, били су страшно „силни“ и дрски, па су, неретко, на улицама пресретали и терорисали младе девојке које се нису облачиле по њиховим ригодним исламским назорима, а у џамијама су се често вербално сукобљавали и тукли са другим верницима. У једној од таквих туча, испред „Араб-џамије“ коришћено је ватрено оружје, а тројица вехабија су рањена.

Међутим, након откривања терористичког кампа на планини Нинаји, на граници општина Нови Пазар и Сјеница, хапшења неколико група вехабија, које су планирале терористичке акције у Новом Пазару и Београду али и убиство муфтије Муамера Зукорлића, и после оружаног сукоба са полицијом код села Трнава, када је убијен један од вехабијских вођа Исмаил Прентић, а тешко рањен Сенад Рамовић Бецан (још у затвору), један део вехабија схватио је да цео тај покрет нема много везе са вером и да су увучени у криминал, па су „скратили браде и продужили панталоне“ .

Вехабије у Новом Пазару и другим санџачким градовима поново су ступили на сцену захуктавањем рата у Сирији када њихове вође, по инструкцијама и са парама добијеним ван Србије, почињу да регрутују добровољце за војску Исламске државе Ирака и Шама (ИДИШ), повезану са Ал каидом која ратује против Башара-ал Асада.

Према незваничним информацијама, у Сирији тренутно ратује тридесетак Санџаклија од којих су петорица погинула. Из Новог Пазара у Сирији су заувек остали младићи Елдар Кундаковић и Мирза Ганић. Док су они слали слике са „калашњиковима“ и убијеним Сиријцима, у Санџаку се, на интернет-форумима, развила жестока дискусија: да ли Бошњаци треба да иду у Сирију и тамо гину.

АИДА ЋОРОВИЋ: СВЕ ЈЕ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ

Од почетка рата у Сирији и полемике треба или не треба ратовати тамо талас претњи смрћу упућен је свима који су позивали на разум. Између осталих, смрћу је запрећено активисткињи „Урбан-ина“ Аиди Ћоровић, која је потом добила полицијско обезбеђење, потпредседнику Владе Србије Расиму Љајићу и министру унутрашњих послова БиХ Фахрудину Радончићу и низу локалних угледних уљуди.

– Претили су ми убиством само зато што сам позивала да не иду да ратују у Сирији и што сам говорила да се ради о људима „испраних мозгова“ или плаћеницима које моћне интернационалне криминалне групе, користе као „топовско месо“ за ратовање и добру зараду – каже Аида Ћоровић и додаје да у последње време у вехабијске редове ступа и све више припадника других вера и нација, Руса, Срба, Европљана… Она потврђује да су вехабије и вехабизам опасност и проблем не само у Србији, већ на простору целе бивше Југославије и Балкана.

ЗБОГ ОПАСНОСТИ ОД МИЛИТАНАТА ШИРОМ РЕГИОНА МЕЊАЈУ СЕ ЗАКОНИ

6.000 ВЕХАБИЈА НА БАЛКАНУ

Вехабизам на Балкану поприма забрињавајуће размере и за Европу али и за свет. Према проценама западних безбедносних служби, тренутно их на том простору има око 6.000 а неколико стотина вехабија ратује на подручју Сирије. Обавештајне службе баратују податком да се чак 11.000 страних плаћеника из целог света бори у Сирији. Вехабистички покрет је главна мрежа преко које се страни борци регрутују, тврде стручњаци. У Босни, Санџаку, на југу Србије, Црној Гори и на Косову, готово сваке недеље сахрањује се понеки погинули „шехид“ из Сирије. Због опасности коју представљају, Босна и Херцеговина је недавно донела закон којим забрањује вехабијама да врбују људе за ратовање у иностранству. Сличан акт је у процедури у јужној српској покрајини – на Косову, а према најавама потпредседника Владе Србије Расима Љајића припремају се измене Кривичног законика којим би се врбовање вехабија за рат и код нас кажњавало затвором.

– Те измене предвиђају да ће организатори који адолесценте регрутују у вехабије за ратиште бити осуђени на пет, а младићи који пођу у ратни поход на три године затвора – изјавио је Расим Љајић. – Направили смо предлог измене Кривичног закона и о њему ћемо веома брзо причати са коалиционим партнерима. Садашњи закон не предвиђа никакву казну за оне који иду у ратне походе, нити за оне који их организују. Због тога се не могу казнити ни за ремећење јавног реда и мира, а камоли за озбиљне ствари.

Њихово деловање је углавном концентрисано у руралним подручјима где ретко залази обично становништво и полиција. Велики број вехабија је посебно активан у пограничним деловима.

(Новости)