Прочитај ми чланак

Револвинг картица уништава људе у Србији!

0

revolving kreditna kartica_ff

Роба коју купите на одложено путем револвинг картице биће, кроз камате, за трећину скупља. Проблем ћете решити ако је затворите или повећате износ задужења.

– Користим револвинг картицу и никако да се ишчупам из дугова. Сваки пут себи кажем да ћу престати с таквим трошењем које је пропаст за моје финансије, али кад пристигне извод и схватим да могу да уплатим само пет одсто од утрошеног, увек уплатим ту минималну суму. Вртим се у зачараном кругу кредитне картице – прича Светлана Јовић из Крушевца.

Не подижите кеш

– Најскупља опција код коришћења картице свакако је и подизање готовине, па је у том случају паметније користити дозвољени минус – каже за “Блиц” Дејан Вучинић, директор у Сосијету женерал банци.

Да је такво размишљање води у финансијску пропаст, јер јој је плата 47.000 динара, схватила је када је обрачунала колико је банци платила за камату и то за три године коришћења – скоро једну целу своју зараду. Јер, револвинг картицом дуг се стално одржава, а не смањује, а банци то је одличан и сигуран приход.
 
– Предност ове картице је што клијент може да врати део или цео дуг, али и да поново користи новац која се ослобађају измиривањем доспелих обавеза без додатних трошкова. У стварном животу чешћа је ова друга ситуација, што ствара слику да клијент никада не излази из зачараног круга – каже за “Блиц” Живојин Савић, извршни директор за послове са становништвом Комерцијалне банке.
 
Решење је једноставно. Ако баш морате да користите ову картицу, онда уместо минималне суме за уплату издвајајте што веће износе, јер је тако камата коју ћете морати да платите на крају – мања.

– Најједноставније је да клијенти измирују већи износ рате од оног који је доспео и тако брже измире обавезе. Уколико им се укаже потреба за додатним средствима, они могу новац да повуку до износа лимита – истиче Живојин Савић. Други начин је да ако имају наменску куповину, узму кредит, јер су камате за десет одсто ниже или да се определе за кредитне картице. И треће и најсигурније је да угасе картицу.

(Текст и фото: Блиц)