Прочитај ми чланак

Емир Кустурица: Србија је моја отаџбина

0

kusturica

 

БАЊАЛУКА – Прослављени српски редитељ Емир Кустурица изјавио је да је Србија његова отаџбина и да је нетачно да се са Мокре Горе сели у Андрићград, за који каже да је “тачка која спаја наш народ између практично две државе” – Републике Српске и Србије.

За њега је, каже, Србија идеја слободе и аутономије коју доживљава као своју отаџбину.

„Србија је за мене идеја слободе и аутономије и, колико год се та слобода и аутономија сужавају и смањују, ту постоји посебна слобода коју нема нико и коју поштује. Остаћу ту да је градим са свима онима који слично мисле“, рекао је Кустурица у интервју за “Прес РС”.

О Андрићграду говори као о свом доприносу јачања не само веза, него и идеји о, како каже, нашим великим личностима у историји које смо често заборављали или које су често биле маргинализоване из политичких или идеолошких разлога.

“Мислим да Андрићград треба да буде крај томе и почетак нове идеје о нашој прошлости“, вели Кустурица.

Говорећи о шестом „Кустендорфу“, који је синоћ почео на Мећавнику на Мокрој Гори, Кустурица је истакао да је одабрао да овај фестивал отвори са “диско перфомансом са ставом”.

„Увек сам имао став о свему, па и о покушају ревизије атентата на (Франца) Фердинанда. Перформанс треба да уведе историју у кореографију“, појаснио је Кустурица.

Упитан да ли иза покретања ревизије стоји само немачка жеља да улепша своју историју или нешто друго, Кустурица је рекао да то није ништа друго већ питање да ли Европа треба да буде чвршће конструисана, што је циљ Немачке, док Енглеска која је задржала фунту има другачији став о томе.

“Мени је та прича о ревизији, коју смо ми побудили у Европи, ништа више него питање немачко-британских односа. И сада ми страдамо у тој, како је ја зовем `игри великих бројева`. Тако се распала стара Југославија, тако су се увек решавале ствари на Балкану, сваки изазвани потрес или јачи сукоб доводио би до катаклизме код нас“, навео је Кустурица.

(Танјуг)