• Почетна
  • СПОРТ
  • ТЕНИСКЕ ВЕСТИ: Ана начинила преокрет, Ноле и даље гази (Ток меча)
Прочитај ми чланак

ТЕНИСКЕ ВЕСТИ: Ана начинила преокрет, Ноле и даље гази (Ток меча)

0

ana i novak

Српски тенисер Новак Ђоковић остварио је још једну рутинску победу на Аустралијан опену, за два сата је изашао на крај са Денисом Истомином – 6:3, 6:3, 7:5.

Новак је лаганом и сигурном игром стигао до победе, искористивши пет од осам брејк лопти. У осмини финала чека га Италијан Фабио Фоњини

„Осећам се све боље како турнир одмиче, а посебно волим да играм на Род Лејвер Арени. Играо сам мечеве по различитим временским условима, али је против Дениса било некако најлакше. Када се навуче кроз температура падне за десет степени, а то се и те како осети у игри. Задовољан сам како сам одиграо, Истомин је одличан играч и никада није лако против њега“, рекао је Новак.
Први сет решио је у своју корист за нешто висе од пола часа игре. У другом сету видели смо идентичан сценарио, брејк у четвртом гему и лагано привођење сета крају, да би у одлучујућем Новак решио меч у 12. гему.

Другом тенисеру света ово је четврта победа у међусобним дуелима, док је Узбекистанац остао само на једном освојеном сету.

Новак у борби за четвртфинале игра са Италијаном Фабијом Фоњинијем,који је био бољи од Американца Сема Кверија. Ђоковић води против Фоњинија са 6:0 у међусобним дуелима.

Пре Новака, на Род Лејвер Арени нашла се Ана Ивановић – која је после преокрета успела да савлада Саманту Стосур.

Ток меча:

Међутим, Новак је већ у наредном гему успео да стигне до свог шестог брејка, да би сигурним сервисима и привео меч крају и заказао дуел са Фабијом Фоњинијем – 7:5.

НОВАК ПОСЛЕ МЕЧА

„Осећам се све боље како турнир одмиче, а посебно волим да играм на Род Лејвер Арени.
Играо сам мечеве по различитим временским условима, али је против Дениса било некако најлакше.
Када се навуче кроз температура падне за десет степени, а то се и те како осети у игри.
Задовољан сам како сам одиграо, Истомин је одличан играч и никада није лако против њега“, рекао је Новак.

Све је ишло ка томе да чемо гледати исти финиш као у прва два сета, али је Новак мало закомпликовао ствари. Приликом сервиса за меч, одсервирао је своју прву дуплу сервис грешку и тако омогућио Узбекистанцу да се врати, а касније и направи први брејк на мечу – 5:5.

Наредни гем буо је рутински за Новака, па је убрзо на семафору Новак имао два гема вишка – 3:1.

Овога пута, први брејк видели смо у трећем гему – 2:1.

Ништа се није променило ни у трећем сету. Ђоковић је наставио да игра своју игру, док се Истомин и даље труди да буде што агресивнији, али му Новак и из дефанзиве задаје доста проблема.

До краја сета видели смо мање-више исту игру, као и у досадашњем току меча. Новак је сигурним сервисима чувап брејк предности, и лако стигао до идентичног резултата из првог сета, за велика два сета предности – 6:3.

Није дуго требало Ђоковићу да створи предност и у другом сету. Истомин се држао то четвртог гема, али је онда наш тенисер паметном игром стигао до три везане брејк лопте, а већ прву користи – 3:1.

Брзо је Истомин изјендачио, да би поново имао проблема на свој сервис. И овога пута је успео да се исчупа, најпре је одсервирао ас, да би на гем лопту, после другог сервиса, Истомин закуцао лопту у мрежу – 2:1.

Узбекистанац је намучио мало Новака на отварању другог сета, али је наш тенисер успео разноврсном игром да стигне до преокрета и вођства – 1:0.

Истомин је на крају сета затрашио медицински тајм аут због проблема са бутним мишичем.

Није Новак превише запињао до краја првог сета. Без икаквих проблема повео је са 5:3, да би у следећем гему паметном игром, уз неколико грешака Истомина, завршио посао и другим брејком стигао до вођства – 6:3.

Уследила су два гема без итгубљеног поена, за сигурну предност у првом сету – 4:2.

Новак је меч почео са три везане грешке, али је врло брзо поправио игру и полео да диктира темпо. Узбекистанац је ипак успео да поведе у гемовима, али је онда Ђоковић одличном серијом стигао до два везана гема и првог брејка у мечу – 2:1.

Истомину је након краја првог сета указивана лекарска помоћ, имао је проблема са мишићима ногу, али је ипак смогао снаге да настави меч.

Ђоковић је увидео да је противник недовољно спреман, „прошетао“ га је са једне на другу страну терена, при чему је Узбекистанац направио две шпаге како би вратио лоптицу. Невољно је одмахивао главом, тако да је веома могуће да ускоро пружи руку Новаку.

Ана преко Стосур до Серене!

Српска тенисерка Ана Ивановић пласирала се у четврто коло Аустралијан опена, после преокрета против Саманте Стосур – 2:1(6:7, 6:4, 6:2).

Ана је овом победом заказала дуел са Сереном Вилијамс, а уједно је и прекинула серију Аустралијанке од 16 узастопни тријумфа – после освојеног првог сета.

Наша тенисерка имала је три сет шансе и у првом сету, али је Стосурова успела да преокрене. Међутим, Ана је од тог тренутка заиграла много боље, и доминантном игром стигла до тријумфа и пласмана у наредну рунду.

Ивановићева је нервозно ушла у меч, што је њена противница искористила и у седмом гему стигла до првог брејка у мечу. Међутим, Ана се није предала, да би успела да се врати и стигне до преокрета (6:5). Уследио је тај брејк, Ана је опет лосе почела, али је серијом сјајних форхенда стигла до три везане сет лопте. Ипак, дошло је до новог пада, коме је претходила дупла сервис грешка и прекид због кише, а Стосурова то користи и стиже до вођства.

Но, Ана ни овога пута није клонула духом. Други период игре преломила је средином другог сета, и сигурном и агресивном игром сачувала брејк вишка за изједначење.

Није бивша прва тенисерка света стала ни у одлучујућем сету, који је отворила брејком. Форхенд је све боље служио, а Стосурова је имала све висе проблема да освоји поен. Одличну игру крунисала је другим брејком за убедљив и сигуран сет – вредан тријумфа.

Српкиња је овом победом дошла до изједначења у међусобним дуелима са Самантом Стосур. После осам међусобних дуела обе тенисерке имају по четири победе

„Одушевељена сам што сам прошла. Играла сам против фантастичне противнице која је сјајно сервирала. Дала сам све од себе, а нисам се предавала ни када сам губила у сетовима“, рекла је Ана, пре него што се осврнула на прекид због кише.

„Тренутак када је киша почела да пада ме је забезекнуо“, Сервирала сам и спремала сам се да одиграм волеј, када сам испред себе угледала водену ‘завесу’. У наставку, изгубила сам сет, али сам наставила да играм агресивно, што увек гледам да радим, а то ми је и донело победу. Мислим да имам шансе против Серене и даћу све од себе да пробам да прођем даље.

Трудила сам се да играм најбоље што могу. али је и Саманта играла одлично. Задовољна сам јер сам показала да могу да пребродим и најтеже тренутке. Изгубила сам поен за 8:7 у тај брејку, када је киша нагло пала и практично ме је то пореметило. Ипак, на крају сам успела да пронађем ритам. Серена је у каријери урадила све оно о чему ја само могу да сањам. Надам се. ипак, да ћу јој се на достојан начин супротставити и да ћу можда, направити изненађење“, закључила је Ивановићева причу одмах после завршетка сусрета.

Одмах после окончања меча, на Род Лејвер Арену изашли су Новак Ђоковић и Узбекистанац Денис Истомин.

Током ноћи одиграно је седам мечева у женском синглу, пет носитељки обезбедило је наставак такмичења, Кинескиња На Ли прошла је даље даље после драме, док је Серена Вилијамс рекордом послала поруку победници дуела између Ане и Саманте – коју чека у наредној рунди.

Ток меча:

Оно што није пошло за руком Саманти, јесте Ани. Која користи нову брејк шансу и стиже у прилику да сервира за меч. Ништа није препустила случају, користи прву од две везане сет/меч лопте, и заказује дуел са Сереном Вилијамс – 6:2.

Имала је домаћа играчица шансу да се врати у меч у наредном гему, али је Ана сервисом успела да спасе брејк лопту и касније стигне до гема.

Стосурова је освојила свој наредни сервис гем и пришла на само гем заостатка, а испоставило се да јој је то био уједно и последњи – 3:2.

Наставила је Ана да диже ниво игре, винери су се ређали као на траци, а број неизнуђених грешака свела је на минимум.

Аустралијанка је успела да се упише на семафор у трећем гему, а Ана је новим сигурним сервис гемом оставила противницу на дистанце – 3:1.

Наставила је Ивановићева у истом ритму, па је нови брејк стигао већ на старту одлучујућег сета. Новом серијом форхенда експресно је одузела сервис противници, да би у наредном гему препустила само један поен за ‘дуплу’ предност – 2:0.

Наша тенисерка се до краја сета оријентисала само на своје сервис гемове и рутиском игром привела други сет крају – 6.4.

Добро је Ана одсервирала у наредном сервис гему и без изгубљеног поена потврдила брејк – 4:2.

Наша тенисерка наплатила је пропуштене шансе у петом гему другог сета. Форхенд је почео да је служи, па је лако стигла до 40:15, да би истим ударцем стигла до укупно другог брејка у мечу – 3:2.

Ана је већ у првом гему другог сета имала две брејк шансе, али је поново грешкама из форхенда и бекенда испустила прилику да поведе. У наредна три гема није било превисе узбуђења, па је резултат у другом сету изједначен – 2:2.

После навлачења крова, Ивановићева је изједначила, али је новом, 23, неизнуђено грешком дала противници седум сет лопту, што ова користи и форхенд винером стиже до вођства – 7:6(10:8).

Меч је прекинут због кише, после нове грешке наше тенисерке из форхенда. Стосур води 8:7, а Ана ће имати два сервиса.

Ипак, успела је да се консолидује и почне да диктира темпо, а убрзо је стигла и до три везане сет лопет. Нажалост, прве две Аустралијанка је спасила добрим сервисима, да би Ана дуплом сервис грешком прокоцкала и последњу шансу. Наставила је Ана да греши, али је Саманта узвратила кад је било најпотребније (7:7).

Стосураова је убрзо изједанчила, па је уследио тај брејк, који Ана није добро поћела.

Потврда боље игре стигла је у наредном гему, када рутински стиже до гема и потпуног преокрета – 6:5.

Борбена Ана Ивановић успела је да остане у првом сету, после одличне игре на сервис противнице. Стосур је брзо стигла до 30:0, да би затим имала и четири сет лопте. Али, Ивановићка је сваки пут сјајно ритернирала и потпуно заслужено изборила останак у првом сету.

Лако је домаћа тенисерка потврдила брејк, без изгубљеног поена, да би се Ана поново мучила у деветом гему, али је на крају ипак успела да сотане у првом сету – 4:5.

Наша тенисерка грешком из форхенда омогућила је прилику противници, да би лошим волејом, после дропшота, поклонила брејк противници – 3:4.

Аустралијнка је узвратила неискоришћеном брејк шансом већ у следећем гему, када је са две узастопне грешке из бекенда омогућила Српкињи да изјендачи резултат у гемовима (3:3). Уследио је нови, нешто лошији гем Ане, а Саманта то овога пута користи.

У наредном гему, Ана је стигла до прве брејк лопте, али се Стосурова спасла асом и успела да изједначи – 2:2.

У уводна три гема није било превисе узбуђења. Обе тенисерке су сигурно контролисале своје сервис гемове, а Ана је у прва два гема узела све поене на свој серис и стигла до вођства у гемовима – 2:1.

(Б92)