Прочитај ми чланак

Титанијумски шлем К6-3 Алтин специјалних руских специјалних јединица

0

slem alfa

Алтин (Алтын) титанијумски шлем је карактеристични део опреме специјалних јединица руске Федералне службе безбедности, пре свега Алфа и Вимпел одреда, још од осамдесетих година прошлог века. У то време су само две компаније поседовале средства за производњу титанијумских шлемова: швајцарски TIG и аустријски Ulbrechts.

Altin vojnik slem

Обе су направиле сличан модел шлема који пружа максималну заштиту главе, поседује уграђену радио везу и има непробојни визир са могућношћу скидања. У истом периоду је КГБ тражио решење за опремање својих специјалних одреда посебним шлемовима који би носиоцима пружили стопостотну заштиту главе.

Altin titanijum slem

Тако је купљен известан број швајцарских шлемова компаније TIG, а руска компанија НИИ Стали је недуго након тога дизајнирала своју верзију, под ознаком К6-3, познатију као Алтин. Овај шлем се показао као чвршћи и поузданији од свог швајцарског узора, иако је визуелно готово идентичан са њим.

Ruski specijalac sneg

У стању је да издржи погодак муниције калибра 7.62 mm, а захваљујући специјално дизајнираном ремнику који амортизује ударни талас, при таквом поготку носилац шлема не би претрпео повреде вратних пршљенова. Поседује сличан комуникациони уређај као и TIG, са радио конектором на задњем делу шлема, микрофоном и слушалицом са десне стране и прекидачем за контролу микрофона са леве.

uporedba svajcarski i ruski slem

Ипак, велика маса овог шлема (око 6 kg) може да нанесе повреде врата носиоцу, па се његово ношење препоручује у краћим интервалима (што се уклапа у потребе специјалних јединица руске Федералне службе безбедности, познатих по муњевитим, краткотрајним акцијама). Оригинална верзија овог шлема кошта око 800-1000 америчких долара, али су се у новијем периоду на интернету појавиле разноразне копије чија се цена креће око 250-300 америчких долара.

Vojnik altin

(За Србин. инфо:  Борбени ефективи)