• Почетна
  • СВЕТ
  • Регион
  • УЖАС У ХРВАТСКОЈ: Срушили српско гробље у Осијеку, урезали усташки симбол у Сплиту!
Прочитај ми чланак

УЖАС У ХРВАТСКОЈ: Срушили српско гробље у Осијеку, урезали усташки симбол у Сплиту!

0

osijek-pravoslavno-groblje-vandali-foto-zorana-jevtic-1389167428-423753

Непознати починиоци оштетили надгробне плоче и капелу на српском гробљу надомак Осијека. Мештани већ два дана живе у страху.

ОСИЈЕК – Не дају мртвима да почивају у миру

Непознате особе уништиле су десетак споменика и разбиле стакло на капели православног гробља у селу Чепин код Осијека, града у Хрватској, и то баш уочи највећег православног празника – Божића. Мештани Чепина, који су углавном Срби, причају да су запрепашћени скрнављењем гробља. Посебно су разочарани што, како кажу, немилосрдни разбојници ни мртвим душама не дозвољавају да почивају у миру.

Сметају им Срби

– Докле више!? Питам се, докле ће нас више повређивати и исмевати. Па тим наказама које су полупале стакла и оскрнавиле гробове нису свети ни мртви људи. Шта им они сметају и каква је то порука нама живима? Ја то једино могу да тумачим да је опомена на националној основи, другог објашњења нема. Некоме сметају Срби, па чак и кад нису живи – прича узнемирено М. Р. и додаје да, нажалост, ово није први пут. Његовој породици посебно је тешко пало што се ово десило баш уочи Божића, који би требало да се прославља у миру и слози.

Други становници Чепина такође су узнемирени због овог догађаја, а од тада живе у страху да ће неко од њих бити нападнут.

– Кад су ти вандали напали мртве, напашће и живе. Више нико није безбедан. Ово се десило усред бела дана. Од тада више не смем да пуштам децу саму на улицу. Мислим да нису безбедни и нећу да ризикујем, ко зна шта све може да се деси – жали се један од мештана чија је рођака сахрањена на овом гробљу, али јој споменик, срећом, није оскрнављен.

Потрага за починиоцима

Осјечко-барањска полиција одмах после разбојништва изашла је на терен и трага за починиоцима. Кад буду откривени, биће оптужени за повреду мира покојника.

(Курир, фото: Зорана Јефтић)

vandalizam-automobil-tablice-huligani-split-1389140618-423729

Урезали усташки симбол на аутомобилу са БГ таблицама!

Хрватски шовинисти у Сплиту на хауби уцртали усташке симболе, поломили ретровизоре и украли предњу таблицу. Власници огорчени

Више и не знају ког мрзе!

У Сплиту се, и то на Бадње вече, догодио још један националистички инцидент, кад је оскрнављен аутомобил београдских таблица. Наиме, ауто је од 2. јануара био паркиран на 300 метара од стадиона Пољуд, а на Бадње вече вандали су угравирали слово У и крст на хауби, поломили су два ретровизора и украли предњу регистарску таблица.

Да иронија буде већа, вандали у Хрватској више и не знају коме желе да учине штету јер су се, не знајући, иживљавали на аутомобилу који је у власништву рођеног Сплићанина, пензионисаног официра Хрватског ратног ваздухопловства, који је у одбрану Хрватске ступио 1991. године.

И Хрвати очајни

У СПЛИТУ НИКО НИЈЕ СИГУРАН

Загребачки сајт Индеx.хр пренео је изјаву и њеног супруга:
– Срж проблема је у томе што је Сплит постао несигуран град за странце и што ја ниједном пријатељу у Београду не могу позитивно да одговорим на питање да ли је његов ауто сигуран у овом граду – рекао је он .

И Хрватима су дозлогрдили такви инциденти, те је М. М., супруга овог Сплићанина, која је инсистирала на томе да остане анонимна, послала отворено писмо градоначелнику тог града Иви Балдасару.

Она је за Курир рекла да ју је контактирала шефица кабинета градоначелника Сплита Ана Ђелдум.

– Обавестила ме је да је моје писмо прослеђено полицији, као и да је Град Сплит од полиције тражио извештај о поступању. Замолила ме је да јој јавим како се даље одвијају ствари. Укратко, задовољна сам реакцијом градских власти и захвална на подршци – рекла је М. М., којој су пријатељи у међувремену пронашли уништену таблицу. Кад је реч о новчаној штети, додала је:

– Одштетни захтев подигнут је на 4.000 куна (око 600 евра) и написана је нова пријава за кривично дело оштећења туђих ствари из ниских побуда.

Такође, власница аутомобила рекла је да ће и убудуће долазити истим аутом, с истим регистарским таблицама и паркираће на истом месту, али ће вероватно у колима имати активирану камеру.

Писмо властима

У отвореном писму властима Хрватске стоји да се не обраћа као власница аутомобила, већ као грађанка Сплита „с бирачким правом и доскора поносни хрватски држављанин“.

– На том паркингу већ више од годину дана не опстаје ниједан ауто који нема регистрацију Сплита. Прошлог лета није разбијен само београдски, већ и руски аутомобил, све пред очима грађана, од којих се само један усудио да упозори на вандалски чин који се догађао усред дана. Међутим, наш град није предузео ништа – написала је она.

(Курир)