Прочитај ми чланак

САД У КОЛАПСУ: Поларна хладноћа однела 21 живот, криминалци беже у затвор!

0

Winter Weather

Процењује се да је 190 милиона људи у САД погођено леденом експлозијом, изазваном „поларним вртлогом“, односно јаким ветровима који окружују Северни пол.

Криминалац побегао из затвора, смрзнуо се и вратио назад

Криминалац је побегао из затвора у америчком граду Лексингтон (Кентаки), али је напољу било толико хладно да се вратио назад.
Роберт Вик који је осуђен за пљачку, побегао је из затвора и због велике хладноће ушао у локални мотел и замолио службеника да позове полицију.
Када је побегао на себи је имао само затворску одећу.
Температура ваздуха у Лексингтону је у понедељак била 20 степени испод нуле.   

Поларна хладноћа која се са америчког Средњег запада шири ка истоку и југу, доносећи рекордно ниске температуре од Бостон а до Бирмингама, однела је најмање 21 живот, саопштили су данас амерички званичници.

Процењује се да је 190 милиона људи у САД погођено леденом експлозијом, изазваном „поларним вртлогом“, односно јаким ветровима који окружују Северни пол, пренела је агенција АП.

Са хладноћом већом него на Арктику суочено је, пре свега, становништво америчког Средњег запада и истока, мада је у уторак свих 50 америчких савезних држава у неком тренутку осетило хладноћу, укључујући и обично топле Хаваје, где је измерено минус осам степени Целзијусових на врху вулкана Мауна Кеа.

Од недеље до данас живот је због хладноће изгубила 21 особа, од којих је седморо умрло у Илиноису и шесторо у Индијани, саопштили су званичници.

Због леденог ветра субјективни осећај температуре у Монтани износио је чак минус 52 степена Целзијуса, а у деловима Илиноиса, Индијане, Ајове, Мериленда, Мичигена, Минесоте, Небраске, Северне Дакоте, Охаја, Пенсилваније, Јужне Дакоте, Вирџиније, Западне Вирџиније и Висконсина између минус 40 и минус 50 степени.

На таквој халдноћи, када проспете кључалу воду, она се претвори у снег пре него што падне на земљу.

У уторак су многе школе и вртићи били затворени широм источног дела САД, да најмлађи не би морали да излазе на екстремно ниске температуре.

Званичници су позвали бескућнике и сваког коме је потребно било да се угреје да дођу у прихватилишта.

SAD snežna olujav4_big

И док се други смрзавају и трпе огромне губитке у пословању, други енормно зарађују.  Тако су берзанске цене гаса у САД  се подигле до рекордно високог нивоа због аномалних мразева и снежних падавина, које су захватиле централни и северни део земље.

Цена гас је скочила до $95 за милион британских термичких јединица БТУ ($3401 за хиљаду кубних метара), а 3. јануара је износила само $14 за милион БТУ. Оволики скок цена гаса није забележен у последњих 10 година.

Дневна потрошња горива у САД је повећана до историјског максимума и износи 125,7 милијарди кубних стопа (око 3.56 милијарди кубних метара).

И даље на хиљаде отказаних летова

Аеродроми у САД и даље отказују на хиљаде летова због рекордних мразева, саопштено је на сајту који прати информације у авионском саобраћају ФлигхтАwаре.цом.

Према његовим подацима, у понедељак је било отказано око 4.500 летова, а са закашњењем је било око 14.000 летова. До јутра у уторак је отказано још 2.300 летова.

У ноћи на уторак су Илионису паралисана три путничка воза на путу за Чикаго, у којима је ноћ провело око 500 људи.

(Танјуг, Глас Русије)