Прочитај ми чланак

Да ли знате које је најчешће презиме у Србији; а које у Хрватској? Сазнајте

0

У Србији доминирају Јовановићи, а у суседној Хрватској најчешће презиме је Хорват, које носи и највећи број породица у Словачкој.

Europe_econ96Мапа најчешћих презимена у европским земљама нови је хит на Интернету. Саставио је амерички портал „Редит“, који је истражио која су породична имена најзаступљенија у земљама на Старом континенту.

Великих изненађења на мапи – нема. У Србији доминирају Јовановићи, а у суседној Хрватској најчешће презиме је Хорват, које носи и највећи број породица у Словачкој. У Босни и Херцеговини највише има Хоџића, у Македонији на поштанским сандучићима најчешће пише „Ангеловски“, а у Албанији Бећири.

У Немачкој највише породица је са именом Милер, а у Шпанији Гарсија. У стереотип су се савршено уклопили и Енглези. Најчешће презиме које носи становници Острва је – Смит. Њихове комшије из Ирске одазивају се на Марфи. У Грчкој највише има Пападопулоса, у Бугарској Димитрова, а у Румунији Попескуа. У чак три државе највише има Новака – у Чешкој, Словенији и Пољској.

(Јовановић)