Прочитај ми чланак

Тадић: Моја највећа стратешка одлука била је прављење Српске напредне странке

0

boris-tadic

БЕОГРАД – Бивши председник Србије Борис Тадић изјавио је како се ближи крај његове мале паузе у политичкој каријери, коју је, када је изгубио изборе 2012. године, најавио реченицом „Видимо се у другом филму“ и, у интервју Недељнику, напоменуо да ћемо га тек гледати у његовом новом филму, који још није почео.

Тадић је изјавио да је поносан на све што је урадио, а да би волео да заборави само нека персонална решења.

„Било је у мом окружењу људи који су врло брзо прешли на страну мојих политичких противника, и то су углавном људи који су реторички били најагресивнији према њима у време мог мандата. Од таквих људи ће владајуће странке имати користи таман колико сам и ја од њих имао користи“, рекао је Тадић.

Било је и оних који су се окористили у периоду мог председниковања, а сад настоје да се окористе у новим странкама на власти и ништа се ту није изменило. И колико год одлазак тих људи од мене лоше говори о мојој власти, још горе говори о новој власти. Ја бар нисам преузимао људе од својих противника, а они то радо чине, истакао је он.

Тадић је оценио и да ће се Александар Вучић, уколико остане у коалицији са садашњим партнерима и не учини конкретне помаке у економској политици, не изгради национални консензус о стратешким и политичким циљевима Србије, и то не само у домену политичких већ и безбедносних интеграција, и не почне да се бори против таблоидизације Србије, наћи у великим и непремостивим политичким проблемима.

Он је нагласио и да не види никакве сличности између Александра Вучића и Зорана Ђинђића. „Овде се суочавамо с феноменом митоманије, која је много више деструктивна него конструктивна“, рекао је он.

Такође, сматра Тадић, „нико нема право да намеће Ђиласу било чији политички идентитет, па ни Ђинђићев, а Ђилас управо има не само право већ и обавезу да изгради сопствени политички идентитет, ако хоће да буде успешан председник ДС“.

Сумирајући 20 година своје политичке каријере, Тадић је рекао да је његова највећа стратешка одлука била прављење Српске напредне странке.

„Не треба заборавити да је Николић однео победу на изборима не само због мојих евидентних грешака и економских проблема с којима су се грађани суочавали, већ и због тога што је обмањивао грађане показујући им џакове с покраденим гласовима“, нагласио је Тадић.

„Судском одлуком је потврђено да је истресање џакова с наводним украденим гласачким листићима било обмана којом је Николић придобио додатну подршку грађана, а које бих симболички описао као мало паљење Рајхстага“, додао је он.

Он је изјавио и да му је драго што га не подржава Весна Пешић. „Поготово с обзиром на чињеницу да бих њу данас више сврстао у круг људи окупљених око Бебе Поповића, Цанета Суботића и других оснивача и симпатизера Института за јавну политику, а тај круг свакако не сматрам ни културном ни научном елитом“, рекао је Тадић.

Тадић је рекао да Бриселски споразум, иако нуди мање од његовог Плана од четири тачке, боље решење од замрзнутог конфликта који би само додатно исцрпљивао нацију.

„Занимљиво је да су они који су потписали Бриселски споразум, исти они који су бојкотовали и Ахтисаријев план и мој План од четири тачке. Они су били кочница решавању косовског проблема, а не Запад“, рекао је Тадић.

(Недељник)