• Почетна
  • СВЕТ
  • Руска Интернет странка окупља ИТ стручњаке за сајбер одбрану
Прочитај ми чланак

Руска Интернет странка окупља ИТ стручњаке за сајбер одбрану

0

internet-domen-1332157389-137458

МОСКВА, 12. новембра (Итар-Тас) – Нова организација у Русији уједињује неколико десетина ИТ стручњака из Русије и земаља ЗНД-а који желе да допринесу заштити интернета на руском језику Рунет) од сајбер претњи, саопштила је у уторак руска Интернет странка, која је иницирала пројекат, . Волонтери су регистровани на посебном сајту internetarmy.ru, где ће бити информисани о актуелним сајбер инцидентима. „.

Пројектни тим стално прати дневни ред и спреман је да интегрише велики број стручњака у овај посао“, изјавио је за Итар-Тасс портпарол странке . Он је рекао да су стручњаци у Русији, Украјини, Казахстану и Белорусији сачинили тим, тзв. Интернет војску. „Пре свега, ми смо покушали да привучемо победнике Сверуског програмерског првенства, као и руске представнике на највећим међународним такмичењима“, рекао је портпарол. Сваки члан има лични налог и може да изабере систем обавештавања који му највише одговара – Твиттер поруке, обавештења, поруке преко електронске поште или друштвених мрежа.

„Пошто се важна вест појави на дневном реду, сви активисти добијају смернице за акцију“, рекао је тај извор. Другог дана организација је послала своју понуду за „сајбер помоћ“ већини државних органа и десетинама непрофитних институција. „За сада је могуће ући у организацију само по посебном позиву. Али, постоје планови да се организује избор у блиској будућности и за оне који желе да постану чланови „, рекао је портпарол, додајући да ће се учесницима пројекта обезбедити накнада од пружања услуга приватним клијентима.

Поред тога, странка је објавила предлог на сајту „Руска друштвена иницијатива “ за успостављање “ програма за пружање финансијске награде за информације о рањивости владиних сајтова. „.

За Србин.инфо.превео: Александар Јовановић