Прочитај ми чланак

Исповест муџахедина из Рашке: Да сам слушао родитеље, не бих отишао у џихад!

0

dzz

(Ало)

Више десетина муслимана из Србије припада групи ратника џихада, који тренутно воде борбе у исламским државама. Већина их потиче из Рашке и Сарајева, одакле је њих тридесетак већ регрутовано за рат у Сирији, на страни побуњеника. Један од њих је и 19-годишњи Мирза Ганић из Санџака, који већ месецима ратује у Сирији. Он за “Ало!“ прича о томе како је од гимназијалца постао ратник џихада и због чега се прикључио борби побуњеника против власти Башара ал Асада.

– Борим се на страни побуњеника и увек ћу се борити на страни оних који желе правду и мир, али сам се лично уверио у ону пословицу да се до мира може само преко рата – почиње Мирза своју причу и објашњава да побуњеницима смена Башара ал Асада не представља крај борбе.

– Ми Башара не видимо као неки посебан проблем. То што се овај рат мало одужио ми сматрамо својим борбом. Она неће стати када Башар оде, она тек тада почиње и ми то сви добро знамо – истиче Мирза, који тврди да је нервни гас у Сирији употребљен, па чак и да су подаци много гори од оних које је јавност сазнала.

mirza

– Било је употребе хемијског оружја и раније, али се о томе ћутало. У овом нападу, о коме медији брује, убијено је више од 1.300 цивила, док медији преносе да их је било око 500. О томе се заправо и говори пуно само из неких стратешких разлога који иду у корист Америци – тврди Ганић, који предвиђа да ће Барак Обама доживети крах у Сирији.


ganic

Ганић се сликао и поред убијеног војника Сирије

– САД су у овај рат ушле из страха, а не зато што желе или што мисле да ће имати неке користи. Мислим да и сама Америка зна да ће овде доживети крах већи него у Авганистану. Америка овде плете своју класичну мрежу лицемерства. Из бојазни од доласка шеријата на власт она наоружава секуларисте да би се након пада Башара борили против нас… И не слуте да пуно тих секулариста подржава нас и прелази код нас, са свим својим америчким оружјем. То се најчешће дешава након што нас виде у акцијама. Нас муџахедине, с друге стране, не наоружава ниједна држава – истиче Ганић и објашњава где је научио да носи оружје и да се бори.

– У Сирији, као и свака војска, имамо своје кампове за обуку. Тактичке, физичке, обуке за одређено оружје, специјалне јединице и остало. Тренери су често људи који су примили ислам, а раније су били високи службеници у војскама неверника и по више од 10 година – каже Ганић, чија породица живи у Новом Пазару.

 Од гимназијалца до муџахедина
– Наравно да моја породица страхује за мој живот, то је неки нормалан и оправдан људски осећај. Да сам њих слушао, не бих био овде где јесам, али ово није време када се родитељи питају за допуштење одласка у џихад. Моје родитеље иначе пуно поштујем, волим и ценим, то ми наређује вера, а и такви смо ми Санџаклије – додаје Ганић, који је у рат отишао право из гимназијске клупе.

Како је јагње постало вук!
Ганићева мајка Шадија нисе се слагала са одласком сина у Сирију, али је, како каже, увидела због чега је то урадио.

– У почетку ми није било јасно зашто је отишао и шта је то од јагњета направило вука, али сада, када сам више упозната са дешавањима у Сирији, све ми је јасно. Он има брата и оца, сви желимо да помогне тим људима и да нам се врати – рекла је за “Ало!“ Шадија Ганић.

Аустријски ратници се враћају из Сирије
Први од 40 Аустријанаца који су се борили у Сирији враћају се у Аустрију и тиме задају бригу аустријским властима. Они су, како тврди бечки дневник “Пресе”, обучавани да ратују и индоктринирани идеологијом Ал каиде. Десет случаја је потврђено, додаје лист позивајући се на истрагу коју води Служба за заштиту уставности и борбу против тероризма (БВТ). Експерти за борбу против тероризма и обавештајне службе у њима тренутно виде велику опасност.

Кршење људских права у Сирији
НВО ,,Сигурна позиција’’, која је промотер српско–арапског пријатељства у Београду, успела је преко својих контаката да дође до прве линије рата у Сирији. Директор Дејан Несторовић, који је за “Ало!” урадио причу са једним ратником џихада, каже да је “Сигурна позиција“ забринута због грубог кршења људских права и права деце у грађанском рату у Сирији.