Прочитај ми чланак

Ко су Језиди?

0

kurdistan1

(armenpress.am)

Јерменија у последње време често пружа помоћ својој дијаспори ухваћеној у унакрсну ватру грађанског рата у Сирији.

Сада неки јерменски грађани желе да Јереван пружи исту врсту помоћи својим ближњима на другој врућој тачки региона, Ираку. Позивајући се на чланак Арменпреса од 14. августа, Евроазија нет дотакла се Језида који живе у Ираку и њихових проблема.

Као што Евроазија наводи, Језиди, који говоре курдским  језиком и највећа су национална мањина у Јерменији, имају наде да ће Јереван постати свеснији невоља Језида из Ирака широм света. Ирачки Језиди се сада суочавају са суровим нападима због продаје алкохола. Ирачки закони само немуслиманима дозвољавају продају алкохолних пића, па смо сведоци низа смртоносних напада разних милиција на продавнице алкохола које воде хришћани и Језиди.

Саша Султаниан, први човек Националног комитета Језда Јерменије је најавио да група планира да затражи од министра иностраних послова и дијаспоре да промовише свест о ситуацији Језида у Ираку “ у међународним организацијама и помоћ у спречавању покоља.“

„Нашу браћу у Ираку убијају, рекао је Султаниан за Арменпрес, као што је 14. августа изјавио: „Владе Курдистана и Ирака желе да онемогуће сваку могућност живота Језида у Ираку и да им отму земљу.“

Процењује се да неколико стотина хиљада Језида живи широм света, највише њих у Ираку. Религија им је мешавина зороастризма, муслиманске, хришћанске и других верских традиција.

Централна верска фигура је анђео-паун Мелек Таус, који дели благослове и невоље како му се ћефне.

Султаниан је изразио наду да Јерменија, с обзиром на своју прошлост, неће остати равнодушна према насиљу усмереном против друге етничке групе.

  За Србин.инфо превео: Александар Јовановић – „Микрорем“, mikrorem.com