Прочитај ми чланак

Како спречити дехидрацију током врелих дана?

0

voda-pice-casa-zdravlje-morguefile-com-jpg_660x330
(Танјуг)

Да би се спречила дехидрација у врелим летњим данима, неопходно је уносити довољно течности, благо солити храну, избегавати кофеин и алкохол, веће физичке напоре и неприкладну одећу, саветују лекари.

Током врелих августовских дана, много људи губи течност, јер не пију довољно воде или конзумирају много кофеина у кафи, кока коли и алкохолу, што подстиче мокрење и избацивање течности из организма.

Портал Мој доктор преноси да је један од важних разлога и тај што људи проводе много времена у обично недовољно проветреним канцеларијама уз компјутер.

Излагање топлоти, било кратко или продужено, опасно је ако се претерано знојење не надокњађује уносом течности.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Када особа дехидрира, настаје поремећај равнотеже електролита (соли) у организму, а најзначајнији начин губитка топлоте је „испаравање“.

То зависи од релативне влажности ваздуха, односно што је влажност већа, губитак топлоте је мањи.

Осим тога, и дуготрајно физичко напрезање, старост, гојазност повећавају ризик од настанка топлотног поремећаја.

Обилно знојење и неодговарајућа надокнада течности и соли могу узроковати топлотну исцрпљеност, а умор, исцрпљеност, анксиозност, снижење крвног притиска, јак бол и грчеве мишића руку и ногу, повишену температуру, главобољу, вртоглавицу, немоћ…

Да би се спречила дехидрација стручњаци препоручују избегавање већих напора у топлом окружењу, избегавање ношења неприкладне одеће, надокнаду течности и електролите (благо засољени напици и храна).., пише портал Мој доктор.