Прочитај ми чланак

Дачић: Није крив министар Обрадовић за „проваљене” тестове већ штампарски радник

0

OBRADOVIC, DACIC
Истрага утврдила да је тестове за матуранте основне школе украо радник у штампарији Службеног гласника, изјавио премијер Ивица Дачић.

(Танјуг)
Председник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је решен случај крађе тестова из српског језика и математике за матуранте основне школе и установљено је да је радник у штампарији Службеног гласника Србије са иницијалима Ј.М. у периоду од 5. до 12. јуна из тог предузећа изнео оригиналне тестове.

Дачић је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, рекао да је осумњичени практично признао крађу тестова која се сматра кривичним делом, а владина комисија ради на утврђивању одговорности за ту крађу и треба да установи од када се врше такве злоупотребе.

Премијер је додао да се сумња да је у том кривичном делу било више помагача.

Министарство просвете треба да у наредним данима одлучи шта треба учинити по питању нових тестирања за ученике основне школе, рекао је Дачић.

ivica-dacic-premijer
Нисмо пред банкротом, потребна стратегија опоравка

Премијер Ивица Дачић је данас изјавио да Србија није пред банкротом и да нема проблем са ликвидношћу, али мора донети стратегију опоравка привреде.

Дачић је, после састанка са привредницима и вођама синдиката, у присуству чланова свог кабинета, нагласио да Србија мора ући у реформу јавног сектора и да ће Влада у том правцу предузети енергичне мере, од којих ће неке бити краткорочне, а друге дугорочне и у интересу грађана.

Шеф Владе Србије је поновио да неће бити замрзавања плата и пензија које неће моћи да расту изнад нивоа зарада у привреди, при чему се мора смањити буџетски дефицит на око 4,7 одсто БДП-а, напомињући да ће све то бити уграђено у ребаланс буџета за ову годину.

Због тога је био важан данашњи састанак са представницима Привредне коморе Србије, Националног савета за привредни опоравак и синдиката, јер влада мора да консултује све представнике друштва.

„Желели смо да све њих позовемо на једно место и разговарамо о томе шта би требало радити, јер се налазимо у изузетно тешкој ситуацији која је последица светске економске кризе и онога што се дешвало у земљи у претходном периоду“, рекао је Дачић.

Он је казао да постоје најаве већег извоза српске привреде и могућност да ћемо ове године имати највећи економски раст у региону, између два и три одсто, али, како је упозорио Дачић, сада располажемо мањим приходима у буџету од планираних.

Према његовој оцени, мањак прихода у буџету се може решити новим задуживањем, а то влада не би желела да уради да не би још више повећавала јавни дуг и дефицит буџета.

Дачић је најавио да је данашњи састанак у Влади Србије само један у низу, уз напомену да ће се влада разговарати са свим важним представницима друштва, а ускоро предстоји и састанак са члановима Фискалног савета.

На састанку у Влади, осим премијера Дачића, били су министар финансија и привреде Млађан Динкић, министар здравља Славица Ђукић-Дејановић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић, министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић.