Прочитај ми чланак

Павиљон о Јасеновцу у центру Загреба

0

zagreb(Вечерње новости)

У самом центру Загреба, на Цветном тргу, од понедељка до четвртка биће постављен павиљон за обележавање годишњице пробоја концентрационог логора Јасеновац.

Тема павиљона, у склопу акције ”Архитектура сећања” је догађај када је 670 логораша Јасеновца, 22. априла 1945. кренуло у пробој. На позив Анте Бакотића ”Напред другови” преживели логораши су покушали да изборе слободу из логора у којем су усташе мучили и убијали Србе, Јевреје, Роме, али и Хрвате који су били против злочиначког режима Анте Павелића.

Пројекат се реализује кроз програм културе Већа српске националне мањине у Загребу. Аутор концепта је Саша Шимпрага, а архитект павиљона Давид Кабалин. Циљ самог пројекта је допринос култури сећања.

У позиву који је канцеларија Српског народног већа упутила стоји да је концентрациони логор Јасеновац био логор смрти и највеће стратиште у Хрватској. Логор је формиран током Другог светског рата као место заточења, присилног рада и ликвидација првенствено Срба, Рома, Јевреја, али и Хрвата и других у циљу стварања етнички чистог територија квислиншке Независне Државе Хрватске. ”Минимални број жртава, а за које је утврђено име и презиме, износи 83.145, од чега 20.101 деце до четрнаест година старости”, пише у позиву СНВ-а.