Прочитај ми чланак

Пајтићева уцена за косметски финиш

0

pajtic_620x0

(Вечерње Новости)
Док државни врх, политичке партије, црквени великодостојници, па и огроман део јавности, као на апотекарској ваги мере да ли да Србија прихвати ултимативну понуду ЕУ за Косово и Метохију, Бојан Пајтић је решио поново да отвори „војвођанско питање“. Не марећи за можда најтежу националну дилему у новијој историји, он ће у среду покрајинском парламенту да предложи Декларацију о заштити уставних и законских права Војводине!

Ту намеру Пајтић је обелоданио јуче, док државно руководство води целодневне консултације и у моменту када је објављено да ће се премијер Ивица Дачић срести са лидерима свих парламентарних партија.

Иако добро зна да је цела Србија на можда судбоносном раскршћу, први човек војвођанске владе сетио се да окупи покрајинске посланике баш дан пошто Србија и званично саопшти коначан одговор Европи.

Намеру Владе Војводине и председника Бојана Пајтића јуче су осудиле Српска напредна странка и Демократска странка Србије.

– Влада Војводине и Бојан Пајтић пажљиво су бирали тренутак за подношење Декларације и изабрали дан у којем држава мора дефинисати стратегију око КиМ, са додатно узнемирујућом симболиком око датума одржавања седнице Скупштине, на којој приватни власници Војводине желе да се о њој расправља – 10. април, дан настанка једне од најмонструознијих фашистичких творевина током Другог светског рата – навео је потпредседник СНС Игор Мировић.

Он је поручио да текст Декларације обилује произвољним квалификацијама и заменама теза о наводној угрожености Војводине и представља покушај Владе Војводине и Пајтића да тринаестогодишњу владавину препуну неуспеха и злоупотреба представе у новом светлу, избегавајући политичку и сваку одговорност за стање у којем је Војводина.

– СНС позива све политичке странке и грађане Војводине, да снажно, политичким средствима одговоре на текст Декларације и укажу на потребу очувања државног јединства, Устава и закона – истакао је Мировић. СНС ће, додао је, учинити све што је у њеној моћи да „приватно власништво над Војводином, у којем учествује ДС, Влада Војводине и Бојан Пајтић, вољом грађана постане део политичке историје“.

У Пајтићевој најави ДСС је очитао „нови ултиматум за разбијање земље“.

– У тренутку када је Србија изложена огољеним претњама и уценама ЕУ, уместо да све странке и цела земља бране право Србије да заштити међународно признате границе, Пајтић је изабрао тренутак да изнутра руши Србију – навео је портпарол ДСС Петар Петковић.

Он каже да је “очигледно да је реч о синхронизованом спољном и унутрашњем удару на Србију“ и да је Пајтић „полуга спољних сила за унутрашњу дестабилизацију Србије“:

– Ултиматум ЕУ истиче у уторак у 16 часова, а већ сутрадан, овај пут унутар земље, стиже војвођански ултиматум.

За Чедомира Антића, председника Напредног клуба, тајминг изабран за Декларацију несумњиво је „нациљан“.

– Овде је реч о аспирацији вођства АП Војводине ка стварању државе Војводине – каже Антић за „Новости“. – Проблем је што је одабран недемократски начин, јер никада током стварања АП нису говорили о стварању државе, већ о децентрализацији и региону. Ово што се догодило је потврда да је Напредни клуб био у праву када је тражио уставно укидање АП.

Антић каже да кривица за ову ситуацију није на великим силама, ни екстремистима, ни на Пајтићу, већ на вођствима ДС, СПС, ДСС, УРС и СНС која су због одржавања недемократске творевине жртвовали интересе Србије.

– Интеграција севера Косова у независно Косово биће преседан за одвајање Војводине и Новог Пазара од Србије – наводи Антић.

Када се ради о судбини неке земље, у свакој земљи би било нормално да у том тренутку сва пажња буде усмерена на највећи проблем, мишљење је академика Мира Вуксановића:

– Ако није тако, онда у тој земљи нешто сасвим није у реду – каже он. – Није спорно да сваки грађанин и сваки део власти траже своја права, али је нормално да се за то бира тренутак. Овај сада није логичан.

Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар, оцењује да је отврање питања Војводине политичка диверзија, организовани и синхронизовани притисак на државни врх и нека врста показне вежбе шта би Србију могло да чека ако не прихвати ултиматум из Брисела, Берлина и Приштине.

– Жао ми је ако је политички врх покрајине и ДС подлегао притиску и допустио да буде инструмент додатног споњног притиска на Београд, а да од тога нико, ни покрајина па ни инцијатори доношења декларације, неће имати корист – каже Вукадиновић. Он наводи да ово води даљим турбуленцијама у политичком животу, али и показује колико раде неки центри моћи, за које смо се понадали, да су дигли руке од нас.

– Коинциденција да се доношење декларације најављује у моменту када треба да буде донета кључна одлука о Косову је толико очита да је готово немогуће да је случајност.

Било би занимљиво, каже наш саговорник, чути шта о свему овоме мисли централа ДС у Београду и Драган Ђилас.

– Ако и он стоји иза овога, није добро, као што није добро ни то ако је војвођански део ДС самостално одлучио да донесе декларацију – уверен је Вукадиновић.

Коментаришући разлоге које је Пајтић навео, Вукадиновић каже да су они мешавина објективних проблема на релацији Београд-Нови Сад, а делом превентивна галама која би требало да спречи евентуална хапшења због злоупотрба у неким институцијама. Ипак, без обзира на садржај јасно је да је тајминг темпиран.

НЕЋЕМО ОД ВОЈВОДИНЕ ЛОВАЧКО ДРУШТВО

ДОНОШЕЊЕ Декларације, председник Владе Војводине Бојан Пајтић образложе тиме што „велика већина грађана јасно види да се права АП Војводине не поштују“.

„То најдиректније утиче на интересе грађана Војводине. Нарушавају се и раније стечена права, што је незабележено у модерној европској пракси“, указао је Пајтић у писаној изјави. “Садашња републичка власт мора имати снаге да поднесе терет погубне политике на Косову деведесетих година. Мора стећи снаге да донесе тешке, али далекосежне одлуке. Војводина не сме бити полигон на којем ће се искалити бес и фрустрација због изнуђених и непопуларних потеза.

Недавно је, мимо уставних гаранција, смањен оквир на основу кога се опредељује минимум финансијских средстава за АП Војводину, подсетио је Пајтић. Поред тога, додао је, републичка Влада је противуставном одлуком, без консултација са покрајинским органима, почела на неуставан начин да располаже покрајинском имовином.

Узурпирано је и право о постављању директора Покрајинског фонда за здравство и социјалну политику. Пајтић је указао и да је игнорисан у потпуности захтев покрајинске владе да се у складу са законом представницима Покрајине обезбеди одговарајуће учешће у власништву и управљачкој структури Новосадског сајма. „Масовно се врше смене руководећих људи и чланова управних одбора у значајним државним институцијама пре истека мандата, без законске основе и било каквог образложења“, тврди Пајтић.