Прочитај ми чланак

У БиХ ратовали поисламљени Срби, покатоличени Срби и Срби који су остали Срби

0

(Вести онлајн)

Сведочећи у одбрану Радована Караџића, бивши председник СО Требиње Божидар Вучуревић изјавио је пред Хашким трибуналом да су Муслимани тог града, 1993, отишли добровољно, на позив Странке демократске акције (СДА).

bozidar-vucurevic3_f
Бивши председник СО Требиње Божидар Вучуревић

Српске власти у Требињу, по Вучуревићевим речима, само су обезбедиле возила и осигуравале конвоје којим су Муслимани прешли у Црну Гору, како се „не би догодили злочини“.

„Све је било учињено да муслимански народ безбедно оде из источне Херцеговине и да сукоба не буде у Требињу… кад су Муслимани добили инструкцију СДА да се исељавају из Требиња“, посведочио је Вучуревић.

Сведок је казао да је сваком ко је тражио, омогућио да добије „пасош и пропусницу и да путује“.

Караџић (67), који је у то време био председник Републике Српске, оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата из 20 општина у БиХ, али општина Требиње није обухваћена оптужницом.

Тужилац Алан Тигер (Тиегер), у унакрсном испитивању, суочио је Вучуревића са изјавама требињских Муслимана да су отишли због притисака и претњи, пошто им је градоначелник рекао да им не може гарантовати безбедност.

Сведок је потврдио да је стотинама Муслимана рекао да „их нико не тера“, али да им не може гарантовати безбедност зато што су у Требиње дошле хиљаде српских избеглица. Напоменуо је да су му „Срби убили братића“, којег није могао да заштити, и да су пуцали и на њега.

Вучуревић је изјавио да поседује документ којим је генерални секретар СДА Хасан Ченгић наложио Муслиманима да се иселе из Требиња и да му је тај документ предао локални члан те странке. Караџић, који се брани сам, документ је приказао у судници,
опширно га цитирајући. Тужилаштво је саопштило да „нема став“ о аутентичности тог документа, с обзиром да Требиње није у оптужници против Караџића.

Тужилац Тигер предочио је, затим, Вучуревићев интервју „Српском ослобођењу“ у којем је 1994. рекао да „ко се ухвати с Муслиманима, као да је у колу с ђаволима“, да Муслимане „не можеш избројати – то је наталитет да те Бог сачува“ и да је рат у БиХ „цивилизацијски“, против „несретног ислама“.

Називајући цитате „инсинуацијама“, Вучуревић је рекао: „Ја сам то прочитао, али је ово далеко од мене“. Сведок је, међутим, потврдио да верује да су у БиХ ратовали „Срби –
поисламљени Срби, покатоличени Срби и Срби који су остали Срби“.

„Један народ, а три вере – то је велика несрећа“, констатовао је Вучуревић.

На питање тужиоца о рушењу џамија у Требињу, Вучуревић је одговорио да је било „рушења на све стране, по принципу рушите ви моје, рушим ја ваше“, али да то није било организовано и да власти то нису одобравале.

Као доказ, навео је да је катедрала у центру Требиња остала нетакнута, зато што „није била срушена српска православна црква у Дубровнику“.

Упитан да ли је изјавио да ће изградити „старији и лепши Дубровник“, после гранатирања 1991, Вучуревић је казао: „Господо, Хрвати су срушили стари мост на Неретви (у Мостару)… Кад су их питали зашто, они су рекли: ‘Направићемо старији, нови мост’… Кад су мене питали, ја сам у шали рекао: ‘Направићемо ми старији, нови Дубровник’. То
није озбиљно“.

Караџић се Вучуревићу захвалио за сведочење и за „чување комшија Муслимана“ у Требињу.

Процес Караџићу, оптужном и за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце „плавих шлемова“ УН, 1992-95. године, биће настављен сутра.