Прочитај ми чланак

Шиптари масoвно скрнаве српске споменике на Космету

0

Оштећена су гробља и споменици у Прилужју, Милошеву, Племетини, Гораждевцу, Клокоту, Сувом Грлу и Косовској Витини. КПС покренула истрагу, нема ухапшених.

У Косовској Витини је око поднева срушен споменик НОБ. Раније је у Гораждевцу оскрнављен споменик жртвама НАТО бомбардовања и српској деци страдалој на реци Бистрици 2003, а споменик на гробљу у Прилужју је миниран током ноћи.

Око 23 сата чула се снажна експлозија из правца сеоског гробља у Прилужју, а јутрос је установљено да је експлозивном направом минирана породична гробница Анђелковића. Детонација је била толико снажна да су делови споменика нађени у околним њивама.

Полиција врши увиђај, а још се чекају деминери, који треба да претраже гробље, јер се страхује да на гробљу још има експлозивних направа. Запаљено је и више крстача на том локалном гробљу у Прилужју.

Споменик у Гораждевцу је, према речима уредника локалног радија Дарка Димитријевића, погођен хицима из ватреног оружја, што је узнемирило око хиљаду Срба који живе у овом метохијском селу.

Заменик председника српске општине Вучитррн, која је измештена у Прилужје, Миодраг Столић, навео је и да су током ноћи непознати починиоци у селу Милошеву, где је преостало неколико српских породица, запалили капелу, а полиција сада врши увиђај.

У етнички мешовитом селу Племетини, у општини Вучитрн, непознати починиоци срушили су више надгробних споменика, а полиција такође обавља увиђај.

„Општина Вучитрн, измештена у Прилужју, тражи заштиту од међународне заједнице“, казао је Столић.

Поломљени су и надгробни споменици у општини Србица у селу Суво Грло, где живе и Срби и Албанци.

Дачић: Антицивилизацијски чин

Премијер Србије је рекао да је рушење споменика антицивилизацијски чин и упозорио међународне снаге и организације на Косову и Метхоији да је њихова обавеза да обезбеде мир и сигурност за све грађане, њихову имовину и културно наслеђе.

Он је рекао да се никакав повод не може тражитиу у догађају у Прешеву јер је тамо, како је рекао, мирно уклоњен незаконито постављен споменик припадницима ОВК и ОВПМБ.

„Овде је реч о рушењу гробаља и нападу на цркве и манастире, чега није било нити ће бити на југу Србије“, рекао је премијер Тањугу.

Косовска полиција саопштила је да истражује најновије случајеве скрнављења српских надгробних споменика у Клокоту и Призрену, али до сада нико није ухапшен тим поводом.

Епископ Теодосије: Бол за Србе, срамота за Албанце

Епископ рашко-призренски Теодосије затражио је од међународне заједнице да заштити српска гробља и манастире на Косову од, како се наводи, „дивљања“ албанских националиста, саопштила је Епархија.

Владика Теодосије је „апеловао на међународну заједницу да не дозволи дивљање националиста, који не само што наносе бол и штету преосталим Србима који живе на Косову и Метохији, већ и огромну срамоту албанском народу“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је пре недељу дана оскрнављено 50 гробова на православном гробљу у Косову Пољу. У саопштењу се наводи да су „албански екстремисти претходне ноћи кренули у нови поход против гробаља уништавајући на десетине гробова“.

Према информацијама Косовске полиције, у току ноћи оскрнављено је и 50 српских гробница на православном гробљу у Призрену.

„Епархија Рашко-призренска најоштрије осуђује овај нови талас насиља који по много чему подсећа на онај из 2004. године и који је, као и тада, кукавички усмерен против гробаља и светиња СПЦ. Синоћна збивања, нажалост, показују да се на Косову мало шта променило од 2004. године“, наводи се у саопштењу.

Епархија је оценила да се за такво понашање „понајмање могу тражити оправдања или поводи у најновијим тензијама“ у Прешеву, јер скрнављења српских светиња и гробаља трају већ годинама.

Подсетимо, због уклањања споменика припадницима ОВПБМ у Прешеву на Косову се догодило неколико инцидената. Два Молотовљева коктела бачена су на зграду општине Косовска Митровица, КПС је спречио Албанце да нападну српски манастир у Ђаковици, а оскрнављено је гробље у Клокоту.

Јахјага: Неприхватљив чин

Шиптарска председница Атифете Јахјага је осудила уништавање православних гробаља оцењујући то као неприхватљив и чин који се не може толерисати.

„Оштећење гробаља је у супротности са вредностима “косовског друштва“ и традицијом толеранције и поштовања међу људима, религијама и различитим културама”, каже се у саопштењу кабинета председнице, уз позив органима реда да пронађу и приведу извршиоце.

И такозвана “Влада Косова“ је, уз осуде, позвала „грађане Косова и Албанце у Прешевској долини да реакције изражавају у демократском и цивлизацијском духу, не потпадајући под провокације Владе Србије”.

Алијанса за будућност Косова је ове акте назвала „тешким, неприхватљивим и покушајем кварења имиџа Косова и наношења штете процесима кроз које Косово пролази“.

 

(Бета)