Прочитај ми чланак

Дачић најавио укидање српских институција на северу Космета

0

Један од циљева Београда биће да Срби са Космета не морају да имају косметска документа како би имали слободу кретања, рекао је премијер Србије пред сутрашњи наставак разговора са Приштином

Председник Владе Србије Ивица Дачић најавио је да ће сутра у Бриселу бити настављени технички преговори о администартивним прелазима између централне Србије и Космета.

На данашњој конференцији за новинаре с председником Србије Томиславом Николићем у згради владе, Дачић је казао да ће један од циљева Београда бити да Срби са Косова не морају да имају косметска документа како би имали слободу кретања.

Он је додао да ће се на сутрашњем наставку преговора разговарати и о расподели дажбина на прелазима и осталим техничким детаљима.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија предложила начин решавања питања паралелних институција на Косову и Метохији, поручивши да су нам потребне институције Срба који живе на КиМ.

„Ако се каже да не треба институције Србије да буду на Косову и Метохији, а шта ће онда да буде. Које институције? Тамо не постоје ни једне ни друге и мислим да је грешка што су Срби на Косову и Метохији слушали Београд 13 година и нису направили своју врсту аутономности и своје институције“, рекао је Дачић.

„Овако разговарамо о институцијама Србије, а нама су потребне институције Срба који живе на Косову и Метохији“, рекао је премијер на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Томиславом Николићем.

Дачић је подвукао и да је ово први пут да је Београд предложио решење за паралелизам и парализу институција на Космету „које није признато као независна држава, али коме се признаје целовитост територије по Резолуцији 12 44“.

Према Дачићевим речима, овиме се дијалог не зауставља нити ограничава.

„Настављају се наше активности и нама је циљ да добијемо датум за отпочињање преговора, јер се не можемо успешно борити ако смо ван тог процеса“, нагласио је Дачић.

 

(Агенције)