Прочитај ми чланак

Брисел открио карте: И Војводина предуслов за ЕУ

0

„Ако би Војводина постала кризно жариште, утицало би то на мир читаве Европе“

Директор Института европских региона Франц Шаусбергер изјавио је да се приступни преговори Србије са ЕУ могу успорити уколико дође до ”проблема са Војводином”.

„Аутономна Покрајина Војводина је посебна мултиетничка регија за коју се Европа увек интересује. Ако би она постала кризно жариште, утицало би то на мир читаве Европе, а да и не говорим о томе колико би то било штетно за приближавање Србије Европској унији”, рекао је Шаусбергер у интервјуу за сутрашњи новосадски „Дневник”.

Додао је да се ЕУ не меша у питања унутрашње структуре Србије, али је оценио да ће у случају одлуке Уставног суда Србије о оспоравању појединих надлежности Војводине постојећа права, која су грађена на принципу супсидијарности и која регулишу права мањина, „изгледа бити смањена”.

„А ту се ради о основним принципима Европске уније. Због тога је ЕУ веома заинтересована како ће нова Влада Србије реаговати на одлуку Уставног суда. Ако нова влада смањи постојећу аутономију Војводине, онда се она у овом питању недвосмислено налази на путу назад, у Милошевићеву еру”, казазо је Шаусбергер.

Он је изразио чуђење што је Уставни суд донео такву пресуду тек недавно, иако је Статут Војводине на снази већ две године.

“Ова чињеница није до сада сметала Уставном суду. Одједном, након политичке промене, потезом пера се смањују права Војводине. Од тога се ништа добро не може очекивати”, оценио је Шаусбергер.

Према његовим речима, био би „смешан поступак” уколико Влада Србије наложи укидање канцеларије Војводине у Бриселу.

„Данас готово свака регија поседује своје представништво у Бриселу. Осим тога, канцеларија Војводине је у згради Мисије Републике Србије. Тражење да се та канцеларија затвори био би изузетно лош сигнал за Европску унију”, рекао је Шаусбергер.

Додао је да су Војводина и Космет два „тотално различита” питања за ЕУ. „Војводина и Космет се не могу и не требају упоређивати, превелике су разлике између њих”, казао је Шаусбергер.

 

(Дневник)