Прочитај ми чланак

Ево зашто су нас бомбардовали: Олбрајтова и Кларк згрћу паре на Космету! (ФОТО)

0

Тендер за продају косовске телекомуникационе компаније ПТК, на коме учествују компаније бивше шефице америчке дипломатије Медлин Олбрајт и Џемса Перђа, специјалног изасланика за Балкан владе председника Била Клинтона, изазвао је пажњу америчких новинара.

Стејт департмент бившим дипломатама не забрањује да се баве бизнисом у земљама у којима су некад службовали.

Ипак, постоји општа забрана да запослени у федералним органима и агенцијама пословно контактирају са својим бившим службама годину дана после престанка рада у њима.

Под насловом „Судар на пословним вратима Косова: повратак америчких хероја”, „Њујорк тајмс” наводи да су „бивши амерички функционери због бизниса у телекомуникацијама и експлотације угља, на Косово вратили у толиком броју да је тешко спречити да се не сударају”.

Кларк експлоатише угаљ

Међу најпознатијима налазе се пензионисани генерал Весли Кларк, који је као врховни заповедник снага НАТО-а командовао бомбардовање СРЈ, као и Марк Тавлерајдс, који је био један од директора Националног савета за безбедност у Клинтоновој Белој кући.

„Тајмс“ наводи цитат Веслија Кларка који своје пословање на Косову објашњава овако:

Ми ћемо запослити људе, обучити их, повећати извоз и помоћи расту земље и развоју демократије – каже Кларк, који је данас председник канадске енергетске компаније „Инвидити” која жели да експлоатише угаљ на Косову и производи синтетичко гориво.

И Медлин Олбрајт се лепо снашла

„Олбрајт капитал менаџмент”, фирма бивше америчке државне секретарке, већ је један од акционара јединог конкурентна ПТК, приватне компаније ИПКО. Ако би дошла у посед 75 одсто ПТК који су предмет тендера, то би пореметило конкурентност на овом тржишту.

Медлин Олбрајт је иначе, како је наведено у тексту, још 2004. постала специјални саветник председника Управног одбора ИПКО Алана Исмаилија, који је данас амбасадор Косова у Вашингтону.

„Прво ослободилац, па победник на тендеру!“

Фирма „Бехтел” из Сан Франциска, чији је саветник био Марк Тавлерајдс, добила је и највећи инфраструктурни пројекат на Косову – изградњу 100 километара аутопута од Приштине до границе са Албанијом, који је коштао око милијарду долара.

Стивен Шук, пензионисани бригадир америчке војске и бивши начелник штаба Унпрофора, овако је објаснио улогу америчких политичара на Косову: „У једном моменту си ослободилац, а већ следећег тамо настојиш да победиш на енергетском тендеру!”

 

(С медиа/Њујорк Тајмс)

Фото: Бета/АП Пхото/Алеx Брандон