Прочитај ми чланак

Део Мађара затражио “аутономни округ“: Јесу ли и они добили сигнал да крену?

0

Србија под Титом није била ни држава ни српска.

Под петооктобарским демократама опет није била ни држава ни српска. А све је мање била и Србија.

И под напредњацима и социјалистима – упркос националној и левој реторици – Србија никако да се састави ни са собом ни са државом.

А на слабог, на оног који посрће или не зна ни куда иде, сви насрћу. Сви гледају да откину своје парче.

Зато се – одмах после Николићеве косметске палтформе коју је премијер Ивица Дачић већ „окачио мачку о реп“ – огласио Покрет мађарске наде (ПМН), који је – са потписом свог председника Балинта Ласла – објавио да тражи: формирање Мађарске аутономне области у Војводини на подручјима са већинским мађарским становништвом!

При том је, да неко не би био у заблуди, прецизирао да Мађарски аутономни округ треба да обухвати општине Ада, Чока, Мали Иђош, Кањижа, Бечеј, Суботица, Бачка Топола, Нови Кнежевац, Нови Бечеј, Темерин и Сента и насеља са већинским мађарским становништвом

Зато су Факти питали: јесте ли изненађени; ко и шта је у позадини; значи ли Ласлов демарш да су и Мађари добили са Запада сигнал да крену?

 

Бранислав РИСТИВОЈЕВИЋ, председник војвођанског одбора ДСС

Чекам да видим хоће ли СВМ стати иза овога

Ако ово није била Ласлова идеја него му је неко дошапнуо да са њом крене, тај треба да изађе и да стане иза тога. Док се то не деси, ово је један безначајан предлог, јер долази од безначајног човека

ЈЕЛ Ласло прешао цензус? Људи су им на изборима показали где им је место, па сада лупетају.

По правилу, екстремне политичке ставове ћете наћи код оних партија, покрета и организација које не пређу цензус и до следећих избора морају нечим да скандализују друштво да би дошле у жижу пажње. Ко пређе цензус и има мандат, он има и одговорност за оно што прича, а то није случај са Ласлом.

Ако то није била његова идеја него му је неко дошапнуо да са њом крене, тај треба да изађе и да стане иза тога. Док се то не деси, ово је један безначајан предлог, јер долази од безначајног човека – мађарско политичко биће није стало иза њега.

Иначе, и ја чекам да видим да ли ће СВМ да стане иза овога!

 

Бошко ОБРАДОВИЋ, Двери

Иза Ласла стоје кругови који би да отворе „мађарско питање“

Док је држава слаба и док се растаче на КиМ, у Рашкој, Војводини, па чак и источној Србији (где је у току процес румунизације Влаха и постављање непостојећег румунског питања у Србији) – многи виде шансу да и они очерупају српску државну територију

Позвао бих представнике мађарске националне мањине да одговоре: зашто Мађарска нема никакву аутономију, или зашто Хрватска нема аутономију. Са којих позиција мађарска мањина сме себи да дозволи да постави питање додатне аутономије? То је дрско јер мађарска мањина ужива максимална права

МАЂАРСКА национална мањина у Србији има најбоље могуће услове за очување националног идентитета и функционисање и задовољавање свих мањинских права. Када имате такав степен мањинских права, а још тражите некакву додатну аутономију, онда држава Србија то не може да доживи као добронамеран чин.

Разумљиво је да док је држава слаба и док се растаче на КиМ, у Рашкој, Војводини, па чак и источној Србији (где је у току процес румунизације Влаха и постављање непостојећег румунског питања у Србији) многи виде шансу да и они очерупају српску државну територију!

Иницијатива једног оваквог анонимуса је потпуно неважна и без политичке тежине и кредибилности у мађарској националној мањини, али је јасно да иза ње стоје кругови који желе да што пре отворе „мађарско питање“ и формирање државе у држави на простору северне Србије, односно Војводине.

На ову иницијативу не треба губити пуно времена, одмах треба показати оштру и јасну реакцију. Држава мора да каже – мађарска мањина нема никакав проблем у Србији – чему онда аутономија ако то није пут у сепаратизам и рушење државе Србије!? То Србија не сме да дозволи и мора да одмах стави до знања да такве теме никада неће бити на дневном реду у нашој држави.

Међутим, није довољно чекати нове екстремистичке захтеве па на њих реаговати, него држава мора да буде проактивна и да јача институције државе које ће обезбедити јединство. Двери су зато покренуле кампању за укидање аутономије АП Војводине чиме се укида свака прича о сепаратизму и великоаутономаштву.

Позвао бих представнике мађарске националне мањине да одговоре зашто Мађарска нема никакву аутономију, или зашто Хрватска нема аутономију. Са којих позиција мађарска мањина сме себи да дозволи да постави питање аутономије? То је до те мере дрско, јер мађарска мањина ужива максимална права. Минимум лојалност коју мађарска национална мањина треба да покаже у овом тренутку је да осуди изјаве оваквих неодговорних појединаца који желе да унесу црв неслагања између Срба и Мађара. Јер, за неслагање нема никаквог разлога.

 

Јово БАКИЋ, политички аналитичар

Опасно је што Ласлов покрет има одређене везе са мађарским Јобиком

Не треба хистерисати него на време објашњавати ЕУ – ако заиста третира КиМ као случај sui generis који нема пандана у свету – да се онда било каква косовска платформа не сме пребацивати на друге делове Србије

ПОКРЕТ мађарске наде је покрет који, у најмању руку, кокетира са крајње десним идејама. Добрим делом се ради о наследнику Покрета 64 жупаније, тако да има одређено упориште у мађарским срединама.

Још је опасније то што тај покрет има одређене везе са Јобиком, крајње десном мађарском странком која подржава владу Виктора Орбана. Утолико ово може да буде забрињавајуће, јер у неком тренутку иницијатива може добити званичну подршку Мађарске и, уз дипломатско лобирање Мађара у ЕУ, може добити неку значајнију подршку моћнијих чинилаца у самој ЕУ.

Зато ту иницијативу никако не треба примити здраво за готово, не треба ни хистерисати него на време објашњавати ЕУ да ако они заиста третирају КиМ као случај sui generis који нема пандана у свету, онда се било каква косовска платформа не сме пребацивати на друге делове Србије.

Који ће бити епилог – тешко је рећи. Сам покрет Мађарске наде тренутно није претерано јак и нема истакнутију, ширу подршку међу мађарским становништвом у Војводини.

Да поновим: никако не треба хистерисати, али паметни људи се препознају и по опрезности.

 

Александра ЈЕРКОВ, функционер ЛСВ и народни посланик

ЛСВ је против, већина Мађара не живи у општинама на које Ласло рачуна

Ситуација на Косову и у Војводини је потпуно различита и никако не треба да се пореди

ОВО није први пут да се појави овакав захтев – и СВМ је тражио територијалну аутономију за Мађаре.

Међутим, ЛСВ се томе увек противила, јер смо против било каквих пребројавања – и по етничком и по било ком другом основу. Ситуација на Косову и у Војводини је потпуно различита и никако не треба да се пореди.

Захтев који је изнео Ласло јесте политички и није добар за Мађаре у Војводини – а да не причамо да већина Мађара не живи у осам општина о којима Ласло говори.

Судбина тог захтева биће, као и када су се веће странке у Војводини залагале за то – остаће без икакве подршке.

 

Милорад МИРЧИЋ, високи функционер СРС

Николић је отворио Пандорину кутију, зато је Пастор на невиђено подржао платформу

Готово је, ово се не може зауставити! Отворила се Пандорина кутија, баш како је то хтео Запад, односно САД и ЕУ. Ствар је толико опасна по будућност Србије да обичан човек не може да схвати колико погубну политику спроводи Николић. Кажем „спроводи“ јер он о њој не одлучује

НИЈЕ суштина у томе што је Ласло ово тражио. Узрок овог захтева је непромишљеност и сервилност коју државни врх и Томислав Николић показују према Западу.

Николић је изнео документ који даје широке могућности да се призна самосталност КиМ, али да и други изразе и реализују аспирације на аутономије. Зато се појавио Ласло и логично тражио да Мађари добију првостепену аутономију.

Индикативно је и то што је Иштван Пастор, а да није ни видео платформу, одмах рекао да се са њом слаже! Како се и не би слагао кад се свако бори за остварење максимума националних захтева?!

Дакле, Николић по налогу Запада доноси одлуке и јасно и прецизно поступа. А ово је зелено светло и за Хрвате, Румуне, Бугаре, јер не можемо да кажемо како смо дали Шиптарима, а осталима нећемо. Дакле – готово је, ово се не може зауставити! Отворила се Пандорина кутија, баш како је то хтео Запад, односно САД и ЕУ.

Ствар је толико опасна по будућност Србије да обичан човек не може да схвати колико погубну политику спроводи Николић. Кажем „спроводи“ јер он о њој не одлучује.

Платформа са којом је изашао служи само да амортизује огорченост српског народа.

Диана Милошевић

 

(Факти)