Прочитај ми чланак

Вучић: Људи који су бранили небо 1999. су понос Србије

0

Наша је обавеза да запамтимо њихова дела, као и осталих војника који су штитили Србију и оних који су погинули приликом разминирања, поручио министар одбране

Министар одбране Александар Вучић изјавио је вечерас да грађани Србије треба да буду поносни што имају војску која никоме не прети већ штити државни суверенитет. На свечаној академији поводом 100 година српског војног ваздухопловства и 50 година ракетних јединица за противваздухопловна дејства, којој је присуствовао и председник Србије Томислав Николић, Вучић је рекао да је обавеза свих да чувамо дела припадника војне авијације и свих других припадника Војске Србије.

„Људи који су бранили небо Србије 1999. и у свим другим ратовима су понос Србије. Наша је обавеза да запамтимо њихова дела, као и осталих војника који су штитили Србију и оних који су погинули приликом разминирања. То су наши јунаци и хероји, од њих никада нећемо одустати“, казао је Вучић. Он је навео да је привилегија малог броја земаља у свету да прослављају 100 година војног ваздухопловства. „Увек јединствени, од војника до команданта, они су бранили небо Србије“, истакао је министар одбране. Вучић је казао да ће се у наредном периоду унапредити знање и опрема војске, пре свега у војном ваздухопловству.

„Херојски подвизи нашег ваздухопловства су темељи да градимо боље сутра“, рекао је Вучић. Сто година српког војног ваздухопловства се обележавало током целе године бројним манифестацијама, укључујући међународни аеромитинг „Батајница 2012“, који је пратило 150.000 људи. Вечерашња свечаност у Југословенском драмском позоришту почела је спуштањем балона-цепелина на сцену, јер је проналском балона почео и развој ваздухопловства у Србији.

Свечаној академији између осталих присуствовали су и министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић, председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, функционер Социјалистичке партије Србије и директор Србијагаса Душан Бајатовић и представници Српске православне цркве.

Једночасовни културно-уметнички програм водили су глумци Слобода Мићаловић и Иван Босиљчић, а учествовали су оперски певачи Јадранка Јовановић и Оливер Њего, певачи забавне музике Зорана Павић, Јелена Томашевић, Сања Илић и „Балканика“ и уметнички ансамбл Министарства одбране.

 

(Бета, Агенције)