Прочитај ми чланак

Мала француска фирма открила како обичну воду да претвори у злато!

0

visuel.05

Једна литра ове патентиране смоле може прочистити пет до десет кубика отпадних вода и да сакупи 50-100 грама племенитих метала у вредности 3000-5000 еура.

Мала компанија у близини Париза развила је технологију која из обичне воде производи злато и друге племените метале, преносе агенције.

Фирма Magpie Polymers смештена 80 км од Париза, развила је технологију из поступка који је усавршила швајцарска Политехничка школа још 2007. године.

У овом процесу се користе куглице пластичне смоле које привлаче злато које се налази у отпадним водама. Осим злата куглице привлаче и платину и друге племените метале. Једна литра ове патентиране смоле може прочистити 05:00-10:00 кубика отпадних вода и сакупи 50-100 грама племенитих метала у вредности 3000-5000 еура.

– Племенити метали су присутни у малим количинама у многим свакодневним производима, попут мобилних телефона и катализатора. Једном када ти производи буду одбачени, проблем је како да поново вратите те количине племенитих метала. Неки од тих производа морају се отопити киселином и водом и тада се ослобађају мале количине племенитих метала, које се затим морају извадити из воде – објашњавају оснивачи.

Технологија коју користи француска фирма може да послужи и за издвајање других штетних метала из воде, попут олова, кобалта или бакра.

Међутим, још нико не жели да плати за рециклажу колико и за злато или платину. Амбициозна фирма има само шест запослених, а надају се заради од готово милион евра следеће године.

 

(Фигаро, Дневно)