• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Обележено 100 година од формирања Гвозденог пука, најелитније војне јединице у историји Србије!
Прочитај ми чланак

Обележено 100 година од формирања Гвозденог пука, најелитније војне јединице у историји Србије!

0

Свечаним дефилеом војних јединица у присуству начелника Генералштаба Војске Србије Љубише Диковића и више хиљада грађана у Прокупљу је данас обележена стогодишњица од формирања легендарног „Гвозденог пука”, најелитније војне јединице у историји Србије.

„У славној и богатој историји Војске Србије мало је јединица као што је био Други Гвоздени пук, који се одликовао великим јунаштвом и човекољубљем утканим у душу Топличана који су га у највећем броју сачињавали”, рекао је Диковић.

Он је нагласио да је Србији данас, у време тражења најбржег пута за просперитет, највећи ослонац њена историја и традиција.

„Брисањем наше традиције, језика и културе обрисали бисмо себе, и то се никад не сме догодити, јер само кроз поштовање славних нам предака и славне историје пронаћи ћемо прави пут достојан народа Србије”, нагласио је Диковић.

Други Гвоздени пук формиран је у Балканским ратовима 1912. године у Прокупљу и у његовом саставу било је 20.000 Топличана.

У борбама током балканских ратова и Првог светског рата погинуло је 14 хиљада Топличана из његовог војног сазива, или по тројица из сваке куће у Топличком округу.

Ово је најелитнија јединица Војске Србије у историји, а о њеном јунаштву говори подвиг у Брегалничкој бици у Првом балканском рату када је командант пука Миливоје Стојановић Брка са целим борбеним распоредом на своју руку извршио пробој фронта и решио битку у српску корист.

Тада је Гвоздени пук остао без команданта и 50 одсто људства и стекао име „Гвоздени”. Команданту Стојановићу посвећен је и чувени „Марш на Дрину”.

 
( Бета )