Прочитај ми чланак

Даће Бог: Трећа бригада наставља традицију „Гвозденог пука“

0

Припадници Треће бригаде Копнене војске обележиће у понедељак, 8. Октобра, свој дан у знак сећања на други пешадијски пук „Књаз Михаило“, који је због успеха у Првом и Другом балканском рату добио епитет „гвоздени“.

Централна свечаност биће одржана у Прокупљу, а грађани ће моћи да виде приказ дела наоружања Војске Србије – ново теренско возило „хамер“, беспилотне летелице „орбитер“, тенк „М84″…, најављено је из Војске Србије.

Дан Треће бригаде обележава се 7. Октобра, јер је тог дана у Првом балканском рату 2. Пешадијски пук „Књаз Михаило“ кренуо на задатке током којих је учествовао у Кумановској, Прилепској и Битољској бици.

У Другом балканском рату, у Брегалничкој бици, због енергичности, силине и непробојности одбране, од противника добија епитет „гвоздени“.

У Првом светском рату учествује у Церској бици, а његовом трећем команданту, пуковнику Миливоју Стојановићу, композитор Станислав Бинички, како наводе хроничари, посвећује познати „Марш на Дрину“.

Приликом повлачења српске војске преко Албаније тај пук је штитио одступницу и 1916. Године учествовао у бици на Горничеву, а 1918. Активно учествује у ослобођењу Ниша.

„Гвоздени пук“ био је једна од најчувенијих јединица српске војске, коју је тадашња Врховна команда употребљавала у пресудним биткама.

 

Вишедневне активности у оквиру обележавања Дана Треће бригаде започеле су у петак предавањем гимназијалцима у Прокупљу о ратном путу Другог пешадијског пука „Књаза Михаила“.

Командант Треће бригаде бригадни генерал Желимир Глишовић је тројици најбољих гимназијалаца уручио по књигу „Топлички гвоздени пук Књаз Михаило“ аутора Мирка Добричанина.

Отворен је и научни скуп „Други пешадијски пук Књаза Михаила И позива“ чији учеснике је поздравио Глишовић, објављено је на Интернет страници Војске Србије.

Трећа бригада формирана је током реформских процеса јуна 2007. Године, а састоји се од пешадијских, оклопно – механизованих, артиљеријских и артиљеријско – ракетних јединица, као и инжињеријских и логистичких јединица.

Команда те бригаде налази се у Нишу, а јединице су стациониране у Прокупљу, Зајечару, Куршумлији и Нишу.

Уз ангажовање у обезбеђењу административне линије са Косовом и Метохијом и контроли Копнене зоне безбедности на југу Србије, међу задатке те бригаде спада и ангажовање јединица за пружање помоћи цивилним властима у санацији последица природних непогода.

 

(ТАНЈУГ)